Над 300 са незрящите в Русе. Заради липсата на сигнализиращи устройства по светофарите, придвижването на слепите хора е затруднено и опасно.

Русе

Само 15 светофара в града имат подобни устройства.

Росица Маринова – регионален председател на Съюза на слепите за Русе и Разград
„Това не е достатъчно, защото броят на светофарите в града е доста повече. Тези устройства са важни, за да можем да получаваме информация за това, кога свети светофарът зелено и да можем да пресичаме.”
д-р Даниела Бурмова – президент на дамският Лайънс клуб Русе-Сексагинта Приста
„Ние много работим с Регионалния съюз на слепите в Русе и решихме да подпомогнем техните възможности за придвижване в града. Предвид това, че се акцентирахме върху облагородяване пространството около църквата „Всех Святих”, ние решихме да закупим звукови устройства за светофарните уредби около църквата.”

Очаква се зумерите да бъдат монтирани през есента. Амбицията на дамският Лайънс клуб Русе-Сексагинта Приста е да подпомогнат оборудването на светофарните уредби в целия град. Това е само една от благотворителните инициативи, посветени на 20-та годишнина на клуба.Най-голямото им дарение е за Русенската болница и е на стойност 100 хил. долара. Лечебното заведение получи специализиран апарат за изследване на ретинопатия при недоносените деца.