НОВИНИ

Национален комитет за честване на 1300г. от победата на кан Тервел над арабите

Тази година през август се навършват 1 300 години от епохалната победа на кан Тервел над арабите при Константинопол. По този повод днес вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви учредяването на национален комитет за честване на бележитата годишнина. Какви са целите и задачите на комитета, който е под председателството на Каракачанов, вижте в следващия репортаж.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
23:20, 20.04.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

От инициативния комитет искат да се знае, че трябва да се направи още, за да не забравят днешните българи и европейци, че без разгрома от страна на кан Тервел на арабската армия през 718 година, християнска Европа нямаше да я има такава, каквато е.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: Български политици продължават да повтарят, че ние ще ставаме европейци. Не, ние сме европейци и благодарение на България Европа съществува, благодарение на българския владетел кан Тервел, който в битката при Константинопол буквално унищожава, не побеждава, а унищожава арабските нашественици, които, както е известно, през два коридора, биха ги нарекли сега европейските бюрократи, транспортни коридори, завладяват Европа.

Затова от Националния комитет за честване на годишнината от великата битка планират изграждането на паметник на кан Тервел в София, поставяне на въпроса за канонизиране на кан Тервел (Тривелий) от Светия синод, както и организиране на изложба в Европейския парламент в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Северна Корея спира ядрената си програма
​Северна Корея спира ядрената си програма
ОЛАФ продължава разследването на убития словашки журналист Ян Куцияк
ОЛАФ продължава разследването на убития словашки журналист Ян Куцияк