НОВИНИ

Един човек е починал от инфаркт след силните земетресения в Италия

Няма пострадали българи при силните трусове в Централна Италия тази нощ. Властите съобщават, че един човек е починал от инфаркт, а девет са леко ранени. Трусовете предизвикаха паника и събудиха спомените отпреди два месеца, когато при мощно земетресение в същия район загинаха близо 300 души. Екипи започнаха да оценяват мащаба на пораженията.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
16:01, 27.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Няколко ранени и силна паника - така изглежда ситуацията в Италия след двата силни труса тази нощ. Първият със сила 5.4 става в 20:10 ч. местно време, два часа по-късно следва втори - с магнитуд 5.9 по Рихтер.

Епицентърът е на 68 км източно от град Перуджа, в градчето Кастелсантанджело сул Нера в провинция Мачерата на дълбочина 9.3 км. Усетено е в Перуджа, Флоренция, Арецо, Неапол и чак в Рим.

Едно от селата близо до епицентъра е Висо, което силно пострада при мощния трус през август и още не може да се отърси от шока. Хората в този ресторант не са успели да довършат вечерята си.

ДЖУЗЕПЕ АНТОНИНИ, жител на жител на село Висо: "Бях у дома при първото земетресение. Излязохме навън, защото земята продължи да се люлее. Най-сериозните поражения бяха нанесени при втория трус".
СИЛВИО БЕТАКИ, жител на Висо: "Не мога да го опиша с думи. Много се изплашихме. Всичко се разтресе и предметите започнаха да падат."
ФАБРИЦИО КУРЧО, началник на италианската Гражданска защита: "Както знаете, екипите ни вече бяха на място, за да подпомагат пострадалите от земетресението на 24 август. Незабавно се реорганизирахме, влязохме във връзка с жителите, кметовете и префектите... Епицентърът на трусовете е близо до повърхността, затова са усетени с много голяма интензивност. можем да си представим как са е чувствали хората, повечето са излезли на улиците".

На много места в засегнатите райони има блокираните пътища и е прекъснато електричеството. Работата по отстраняването и на двата проблема е силно затруднена от лошото време в Централна Италия.

Националният институт по геофизика и вулканология обяви, че трусовете имат връзка с по-тежкото земетресение, което стана на 24 август.

"Искам да благодаря на тези, които работят в дъжда в засегнатите от земетресението зони. Цяла Италия прегръща силно хората, които отново пострадаха", написа в "Туитър" италианският премиер Матео Ренци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Непълнолетна избяга в Германия, за да се спаси от сватба
Непълнолетна избяга в Германия, за да се спаси от сватба
Уникално златно съкровище откриха край Приморско
Уникално златно съкровище откриха край Приморско