НОВИНИ

10 000 ученици се събраха на климатичен протест в Аахен

В германския град Аахен се събраха над 10 000 ученици от 16 държави и протестираха мирно за опазване на околната среда. В техния протест за първи път заедно се включват активисти от различни страни. Досега протестите на учениците, вдъхновени от шведката Грета Тунберг, бяха регионални инициативи, които обаче вече прерастват в европейско движение.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:22, 21.06.2019
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Това събитие е сред водещите в Германия днес. В протеста учениците се включиха заедно с движение, което има за цел да блокира използването на въглищата като енергиен източник. Затова крайната им точка беше най-големият европейски район за добив, в провинция Северен Рейн-Вестфалия. С осъзнато противопоставяне срещу право и закон искат да постигнат незабавна забрана на въглищата.

Усещането за общност е голямо, а както и борбеният дух, защото всички споделяме една цел. времето ни се изплъзва. Климатът трябва да се спаси сега.

Полицията е подготвена с многобройни части в района на въгледобива. Служителите на реда се виждали всичко и са в очакване на всичко- окупация на багери, релси или други съоръжения.

Предупредихме за възможни престъпления, които могат да възникнат заради гражданско неподчинение. Направихме го ясно. Следим и социалните мрежи.

Енергийният концерн РВЕ, който обработва района призовава към спокойствие. Протестите продължават и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия
Поне 240 души са пострадали при протестите в Грузия
Григор отпадна на старта в Куинс
Григор отпадна на старта в Куинс