НОВИНИ

10 000 военни преминаха по Червения площад в Москва

Русия отбеляза 71-та годишнина от победата над фашизма с традиционен военен парад в Москва. На Червения площад бяха демонстрирани и оръжия, направили бойното си кръщение във войната в Сирия. В редица руски градове премина и шествието "Безсмъртен полк". Руският президент Владимир Путин обяви тероризма за главна глобална заплаха и призова за единство в борбата с нея.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:14, 09.05.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

10 000 военни, 135 единици бойна техника, 71 самолета и вертолета.

Тази година парадът в Москва беше не толкова пищен и по-евтин в сравнение с миналогодишния юбилей. Но отново не липсваха новости - демонстрация на военна мощ.

;;

За първи път по Червения площад преминаха подразделения на новосъздадената национална гвардия, както и военни жени. Пред гостите - сред които президентът на Казахстан, бяха показани нови видове бойна техника - зенитните ракетни комплекси С 400, какъвто е разположен в Сирия, направилите бойно кръщение в Сирия последно поколение изтребители Су 35, новият военно-транспортен самолет Ил76.

В речта си руският президент заяви, че силата на Русия е в нейното единство и в предаността към родината. Като глобално заплаха днес той определи тероризма.

Владимир Путин, президент на Русия: "Длъжни сме да победим това зло. Русия е отворена да обедини усилията си с други страни. Готови сме да работим за създаване на съвременна извънблокова система за международна сигурност".
;

За втора поредна година беше организирано и шествието Безсмъртен полк, водено в Москва лично от президента. Хиляди хора излязоха със снимки на свои загинали близки и роднини.

Ако за държавната власт 9 май е пример и възможност да се покаже величие, за руснаците в голяма степен това е и личен ден на памет. Няма руско семейството, което да не е дало жертва във Втората световна война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общинският бюджет от данъци в Пловдив - изпълнен на 50%
Общинският бюджет от данъци в Пловдив - изпълнен на 50%
Билд: Евролидерите обсъждат алтернатива на споразумението с Турция
"Билд": Евролидерите обсъждат алтернатива на споразумението с Турция