НОВИНИ

10 години след потопа в Цар Калоян

10 години след потопа в Цар Калоян, който отне живота на осем души, днес жителите на градчето отново се връщат към кошмара от 6 август 2007 г. Паметта на жертвите беше почетена в църквата и джамията. И до днес за трагедията няма осъдени. Виновни били валежите от 291 литра на квадратен метър, които се случвали веднъж на 10 000 години.

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 06.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Следите от опустошителното наводнение, което остави под вода и тиня всяка трета къща в Цар Калоян, издави животните и помете 70 процента от пътищата, още не са заличени. 10 години по-късно някои от разрушените домове са пусти, само разпиляната покъщнина по двора напомня, че тук са живели семейства. След потопа много от младите напуснали Цар Калоян, за да търсят по-щастлив живот в чужбина. Останалите при всяка капка дъжд са до прозорците с надеждата кошмарът да не се повтори.

Стоянка Жилиева: Нахлу бясна хала вода, едва успях да се кача на плота. Тиня и вода до врата ми. Благодаря на Господ.Той ме спаси. Имах стока за 10 000, унищожи се. Не съм получила една стотинка. Било бизнес.

По документи пострадалите семейства са получили финансова помощ, строителни материали и бяла техника.

Дауд Аляовлу - кмет на Цар Калоян: От набирателната сметка бяха подпомогнати хората с напълно унищожени къщи, с решение на Общинския съвет им бяха отпуснати по 5000 лева, за да платят на майстори.

Повечето от пострадалите в градчето обаче казват, че освен бяла техника и торби с цимент, пари не са получили. Наложило им се да теглят заеми.

Емине Ахмед: Една пералня, една печка и един хладилник - пари... една стотинка не са ни дали, със собствени сили.
Рабие Писансала: Къща имахме, напълно го събори и нищо не дадоха, защото имаме друга къща.
;

Освен темата с разпределението на помощите, местните продължават да обсъждат и кой е виновен за наводнението. Въпреки заведените 7 досъдебни производства, прокуратурата постанови, че отговорни за бедствието няма.

Дауд Аляовлу - кмет на Цар Калоян: Количеството валежи, а не скъсана стена на язовир е довела до това. Цар Калоян се явява естествен водосбор на пет ръкава. Пак казвам - да не дава Всевишния днес да има такъв валеж, пак ще има същия проблем.

Оказва се обаче, че общината не разполага със средства, за да поддържа коритото на река Хлебаровска, която минава през града.

- Страх ни е пак, цялата река е трева, никой не чисти.

Средства не достигат и за поддържането на трите язовира в района, затова са източени. Единият е със скъсана стена, а другият е в предаварийно състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
29 граждански иска за трагедията в Хитрино
29 граждански иска за трагедията в Хитрино
Над 240 пожара са горели в Благоевградско от началото на лятото
Над 240 пожара са горели в Благоевградско от началото на лятото