НОВИНИ

10-годишна мечта за нов храм в село Долно Българчево

Жителите на благоевградското село Долно Българчево днес посрещнаха Димитровден с тържествена служба пред непостроената, но започната преди десет години черква "Свети Димитър". По инициатива на кмета на селото вече се събират средства за дострояването на храма. Всички жители на населеното място, а те са близо 200 мечтаят да видят храма завършен.

bnt avatar logo
от Спаско Попхристов
19:20, 26.10.2016
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Димитринка Кресналийска и мъжът ѝ намират случайно в дома си стар чертеж за построяване на черква в село Краджево, днешно Българчево. Разбират, че документът е бил изготвен преди близо 70 години.

Димитрина Кресналийска
"Дядото много е искал да построи тази черква, но тогава не са се съгласили селяните. Правят скицата, чертеж, започват и замразяват нещата, обаче преди 11 години събраха се хората от селото с попа дойдеха в нашия дом и решихме да я почнем на ново черквата."
Елена Стойчева, кмет на село Българчево
"Оттам тръгна идеята, оттам се направи първата копка, но 10 години за съжаление никой не поде инициативата след това мероприятие."

Близо 50 000 хиляди лева са необходими за построяването на грубия строеж на храма. Хората от селото събират пари, но те не стигат.

Елена Стойчева, кмет на село Българчево
"Търся и фирми за съдействие и наистина този храм да бъде изграден. Да оставим една воля към духовност към християнски ценности и добродетели."

Теренът за храма е дарен безвъзмездно от общината в Благоевград. От Комисията по вероизповеданията вече са превели средства, които обаче ще стигнат само за основите на църквата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна делото срещу Светла Бъчварова
Започна делото срещу Светла Бъчварова
Какво вдъхновява чуждестранни артисти да останат в София?
Какво вдъхновява чуждестранни артисти да останат в София?