COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

НЕК ще бъде глобена с 10 000 лв. за замърсяването на р. Въча

Националната електрическа компания ЕАД ще трябва да плати глоба в размер на 10 000 лева заради замърсяване на изтичащи води от ВЕЦ „Въча 1".

от Мариела Хубинова
12:15, 24.12.2019
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

На 14 декември по поречието на река Въча на територията на град Кричим жители сигнализираха за мазни петна във водата. При проверката, извършена от експерти на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район", Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пловдив, и Регионална лаборатория - Пловдив, е установено, че от мястото на изтичане на преработени води от ВЕЦ „Въча 1" на промеждутъци се оттичат в реката мазни петна на повърхността на водното течение.

Лабораторните тестове, извършени на място, показват видим филм на повърхността на водата, а резултатът от изпитването е отчело 0.24 mg/l. нефтопродукти.

;

Веднага, след сигнализирането на институциите, ВЕЦ "Въча 1" спря работа. Тогава при направените тестове на 3 от показателите не бяха констатирани отклонения в нормите. Предполагаемият замърсител беше изтекло масло от ВЕЦ при авария или от една от турбините.

След всички допълнителни изследвания, направени от екоинспекторите вече на близо 20 показатели, става ясно, че има превишение на допустимите нива на нефтопродукти. Видимо е установен и мазен филм във водите на р. Въча.

НЕК може да обжалва наложената глоба.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Нова книга в памет на родственика на Ботев - Иван Печев
Патриарх Неофит отслужи празнично богослужение за Бъдни вечер
Патриарх Неофит отслужи празнично богослужение за Бъдни вечер