10 млн. турци гласуват за кмет на Истанбул

Изборите за най-големия турски град и финансов център на страната бяха насрочени повторно, след като през март опозицията спечели, но резултатите бяха анулирани след намеса на президента Реджеп Ердоган.Вижте повече в прякото включване на специалния пратеник на БНТ в Истанбул Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков оператор: Владимир Богдански
преди 8 месеци
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Гласуването започна в 8 ч. сутринта и завършва в 17 ч., като право на глас имат 10 млн. души. Кандидатите са 21, но основните са Екрем Имамоглу от опозиционната Народнорепубликанска партия, който спечели изборите през март и беше кмет на Истанбул в продължение на 18 дни, преди сертификатът му за кметство да бъде отнет, и бившият премиер Бинали Йълдъръм, когото издигна управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Голям е залогът на тези избори, тъй като изборите в Истанбул се считат за барометър за големите политически нагласи в обществото.

Ключов ще е вотът на кюрдите, в чиито редици се появи разцепление.

;

За какво трябва да следим днес на изборите - разговаряхме с Джан Селчуки от Центъра за икономически и политические изследвания "Едам".

Джан Селчуки, Център за икономически и политические изследвания "Едам", Истанбул: Първо, дали и как ще гласуват привържениците на управляващата Партия на справедливостта и развитието, които не гласуваха през март. Второ, и на това ставаме свидетели за първи път, виждаме трансфер на гласове между двата основни партийни блока - от Партията на справедливостта и развитието към Екрем Имамоглу. Трето - трябва да видим как ще гласуват привържениците на Партията на демократическото действие, не всички от които са кюрди. Абдула Йождалан ги призова да останат неутрални, но толкова близо до изборите е много трудно призивът му да повлияе на кюрдите.

Първите прогнозни резултати се очакват в 18 ч., като се очаква също много висока избирателна активност.

Топ 24
Най-четени