НОВИНИ

10 огнища на птичи грип са локализирани в региона на Пловдив

Нови 10 огнища на птичи грип локализираха в региона на Пловдив инспекторите от Областната агенция по безопасност на храните. При съвместна акция с МВР започна унищожаването на близо 120 000 патици. До момента са умъртвени над 33 000 птици.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
19:19, 03.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Новите положителни проби за птичи грип идват от Първомай и селата Ръжево Конаре и Старо Железаре. До момента заразата е обхванала общо шест общини - Марица, Раковски, Брезово, Калояново, Хисаря и Първомай. Всички предприятия и ферми там са под карантина. Санитарните власти обявиха десеткилометрова зона за наблюдения. Ще бъдат унищожени и домашните птици в засегнатите райони.

От Областната агенция по безопасност на храните в Пловдив успокоиха, че получените проби от новите огнища са за нископатогенен щам на птичия грип, който не засяга хората.

Високатемпературна обработка на месото прекъсва заразата. Две зони за наблюдения са обособени и в Пазарджишка област след като специализираната лаборатория потвърди като положителни пробите от две сови. Птиците бяха открити мъртви, като с категоричност причината за смъртта им е птичи грип.

Заради повишеното разпространение на инфлуенца по птиците със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева бе въведена забрана за достъп на външни лица, както и любителски риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици. В Пловдивска област това важи за язовир Пясъчник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Две опасни кръстовища край Враца се превърнаха в капан за шофьорите
Две опасни кръстовища край Враца се превърнаха в капан за шофьорите
От полицията съветват да не се пътува от 5 до 7 януари, освен при необходимост
От полицията съветват да не се пътува от 5 до 7 януари, освен при необходимост