НОВИНИ

10% от иглолистните гори са унищожени

Близо 10% от иглолистните гори в България са унищожени от различни бактерии, насекоми и механично. Става въпрос за създадени изкуствено насаждения, предимно в Родопите, Рила и Пирин, на ниска надморска височина, която не е подходяща за тях. За да се справи с проблеми, държавата предприема масова сеч на засегнатите гори. Предстои и подмяната им с широколистни дървета, които са естествени за тези места.

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 22.07.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В горите в Родопите честа гледка са огромните кафеви петна от изсъхнали дървета. Засегнатите площи през последните две години растат заплашително и от 66 000 декара през 2015 г. вече са близо 300 000 декара.

Атанас Добрев - зам.-министър на земеделието и храните: Този проблем не е само на служителите на горите, а на цялото българско население.
акад. Александър Александров - Институт по гората към БАН: Някъде около метър на ден става разширението на тези петна.

Причините за масовото изсъхването на иглолистните дървета са две - гъбни зарази и корояд. Те нападат слабите и падналите дървета.

Румен Начев - Лесозащитна станция: Ако няма паднали, тогава вече търсят изсъхнали дървета, физиологично слаби, за да могат да се заселят, ако са здрави дърветата, те отделят смола и ги унищожават.

Дърветата са слаби, защото мястото им не е тук. Иглолистните видове обикновено виреят на по-високо.

Ценко Ценов - директор дирекция в ИАГ: "В последните 50-60 години тук са се извършили мащабни за страната залесявания с цел укрепване на площите заради ерозията.

Единственото решение е изсичане на всички засегнати дървета и здравите около тях. За да се справи с проблема държавата ще разчита и на местните хора, на които ще бъде дадена възможност да отсичат дървета, които да ползват за горене на минимални цени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Незаконни басейни функционират във Варна
Незаконни басейни функционират във Варна
Сватба за рекорд стягат в Арбанаси
Сватба за рекорд стягат в Арбанаси