НОВИНИ

10% ръст на имотните сделки, отчитат брокери

10% ръст на сделките с недвижими имоти, отчитат брокери като тенденция през първите три месеца на годината. Според тях това ще доведе и до повишаване с 5 % на жилищата през тази година. Наблюдава се и засилен интерес на родните купувачи към ваканционните имоти по морето и в планината, както и придобиване на жилище с цел инвестиция.

Николай Минков
от Николай Минков
07:49, 12.03.2017
Чете се за: 01:21 мин.
У нас

По-високото търсене на жилища през тази година се дължи както на ниските лихви по кредитите, така и на стабилния икономически растеж, който позволява на средния българин да планира своето възнаграждение и заплата в по-дълъг период от време, така че да той да е съотносимо с покупката на ново жилище.

Най-голямо е търсенето на жилища в големите градове като София, Пловдив, Врана, Бургас и Стара Загора. И докато в годините след кризата основните сделки са били за малки жилища до 50 000 евро, сега интересът е в целия пазарен сегмент от евтините гарсониери, през тристайни и четиристайни жилища, до луксозни апартаменти, надхвърлящи 150 000-200 000 евро. Според брокерите според сделките се открояват три профила на българския купувач.

Калоян Богданов - търговски мениджър: Младите хора в годините около 25-35 години - те все още живеят под наем и тяхната цел е да купят първи имот. Обикновено тяхното търсене е около 50 000-60 000 евро. Хора, които са вече 40-50-годишни, те вече търсят на нива от около 70 000-80 000 евро. И вече тези, които са на високи позиции, търсят промяна на качеството на живот, при тях търсенето на имоти е около 100 и над 100 000 евро.

Все повече българи предпочитат да влагат парите си в имоти вместо в банки, поради което брокерите очакват над 20% ръст в този тип сделки през годината.

Калоян Богданов - търговски мениджър: И това е съвсем нормално, защото отдаването на едни съвсем средно статистически апартамент в София да кажем под наем носи доходност около 4-5 %. От слагане на парите в банка, знаете всички води до почти 0 %.

Наблюдава се оживление при сделките за покупка на така наречения втори ваканционен дом .

Калоян Богданов - търговски мениджър: Ваканционните имоти в последните години бяха главна цел на руснаците, но в 2016, даже и през 2015 г. видяхме много сериозно дръпване на руснаците по разни причини.

Реално българите позамениха до голяма степен руснаците на нашето Черноморие и в зимните курорти. Разбира се не можем да ги сравняваме като брой купувачи, но така или иначе заемат известна и не толкова символична част от хората, които купуват втори дом на морето или в планината.

Важна тенденция през тази година на имотния пазар е, че все повече се търси ново строителство, което води и до оживления в строителния бранш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова дрога пристига у нас в пратки от Африка, Азия и Латинска Америка
Нова дрога пристига у нас в пратки от Африка, Азия и Латинска Америка
Сблъсъци в Ротердам заради скандала между Холандия и Турция
Сблъсъци в Ротердам заради скандала между Холандия и Турция