НОВИНИ

100 години от Октомврийската революция в Русия

Русия посреща без помпозни тържества 100-годишнината от Октомврийската революция, която промени не само нейната, но и съдбата на много други страни. В същото време според публикуван днес доклад рязко се е увеличила протестната активност в страната.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
19:39, 07.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Тези крайно леви демонстранти, задържани в навечерието на историческия юбилей в Петербург, нямат колебания относно събитията от преди 100 години.

Игор Степанов, движение "Другата Русия": Това е празник на борбата. Сега в страната тържествува либерален капитализъм. Точно такъв, какъвто болшевиките събориха през 1917 г. Този строй на мен не ми харесва и смятам, че трябва да го променим на социализъм.

Не се колебае и Комунистическата партия, която днес устрои манифестация в Москва. Век по-късно обаче в руското общество няма обща оценка за онези земетръсни дни, обезглавили монархията, подпалили гражданската война и довели на власт Ленин и Сталин. Някои ги наричат преврат, а в учебниците по история днес те вече не са Велика октомврийска социалистическа революция, а просто Руска революция.

На Червения площад днес се състоя традиционен военен парад, но не в чест на революцията, а в чест на войските, които през 41-а година от парада заминават директно на фронта. Самият Путин се дистанцира от събитията, свързани с революционния юбилей и призовава за балансиран подход.

Владимир Путин, президент на Русия (19.10.2017 г.): Днес като се обръщаме към уроците от преди 100 години, към Руската революция от 1917 година, виждаме колко противоречиви бяха нейните резултати. Колко тясно са преплетени негативните с - трябва да се признае - и позитивните последствия от тези събития.

В началото на 2017 г. руски политолози прогнозираха нова руска революция и политически сътресения тази година, но засега това не се сбъдва. Но според публикувано днес проучване за третото тримесечие протестните акции са се увеличили с 60 на сто в сравнение с началото на годината. Или досега общо над 1100, повечето от които социално-икономически протести.

Дали заради това, Кремъл сякаш не иска да напомня за революции - три месеца преди президентските избори, на които Владимир Путин се очаква отново да бъде кандидат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Ананиев е номинацията за нов здравен министър
Кирил Ананиев е номинацията за нов здравен министър
Палежи и грабежи - новият спектакъл на Юрий Дачев по разкази на Хайтов
"Палежи и грабежи" - новият спектакъл на Юрий Дачев по разкази на Хайтов