НОВИНИ

100 години от смъртта на Царица Елеонора Българска

На днешния 12 септември се навършват 100 години от смъртта на Царица Елеонора Българска - покровителка на Червения кръст, милосърдна сестра, спасителка на Боянската църква. Пред гроба на царицата до храма в Бояна днес беше отслужена панихида. Писатели и общественици отдадоха заслужена почит пред изключителната личност на съпругата на Цар Фердинанд - жена-самарянка и царица-воин.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
17:21, 12.09.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Личност с ореол на милосърдие, Царица Елеонора идва в България през 1908 година като втора съпруга на Фердинанд. Провъзгласена е за покровителка на Българския Червен кръст. Освен всекидневни прояви на благотворителност, основаване на центрове за лечение на деца, Елеонора участва в Балканската война като милосърдна сестра.

Неда Антонова - автор на книгата "Царица Елеонора Българска": Тя е известна най-вече с това, че за нея българския народ е бил изключителен по своите качества и тя е била с него навсякъде - в окопите, в неговите храмови празници, в неговите събори, седянки.

Писателката Неда Антонова продължава с факти за приноса на Елеонора за това българския народ да се усеща български - едва ли днес пред Боянската църква щяха да чакат толкова чуждестранни туристи, да се възхитят на стенописите, предвестници на Ренесанса в европейската култура, ако не беше Царица Елеонора.

Неда Антонова - автор на "Царица Елеонора Българска": Боянчани тогава са били вече повече хора, искали да си построят по-голяма църква и решили да съборят тази, без да могат да оценят нейната значимост, извикали царицата, тя обичала да идва тук и да слуша песнопения, и да гледа, разбира се, иконите, но тя не позволила. Тя самата е дала лични свои средства, извикала е специалисти, които да зографисат другата черква, както я наричат, новата, и така е спасила тази църква.

Неда Антонова смята, че ние, българите, все още сме в дълг пред изключителната личност на Елеонора Българска и че тя не е достатъчно оценена и дава за пример, че докато на името на Мария Луиза е назован централен булевард, то на името на Царица Елеонора има само малка уличка в квартал "Красно село".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори във вилна зона Воден камък в Хисарско
Голям пожар гори във вилна зона "Воден камък" в Хисарско
Педофили търсят жертвите си в сайтове за детски игри
Педофили търсят жертвите си в сайтове за детски игри