НОВИНИ

1000 евро подкупи на ден на граничен пункт "Калотина"

20 митничари и гранични полицаи са обвиняеми за корупционната афера на граничен пункт "Калотина". Според разследващите без плащане на подкуп е било невъзможно да се премине границата. От прокуратурата и МВР обявиха, че пари са искани за всичко, дори за по-бързо преминаване и избягване на опашката от чакащи.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:08, 07.02.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Схемата е разкрита по два начина. Единият е чрез множество сигнали, постъпили дори в дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Вторият е чрез анализ, че са зачестили и са станали големи количествата наркотици, хванати на граничен пункт "Градина" в Сърбия на изход от България. Тогава е направен анализ, че това не може да се случва, ако митничари и граничари не си вършат работа.

Граничният пункт "Калотина" бил коментиран като "платеният" от редовно преминаващите шофьори на камиони и автомобили. Пари се искали от всички и за всичко, установили разследващите.

Стефан Банков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР: На територията на КПП Калотина не е възможно да се премине без да се плати. Единственият начин да преминат пункта без да платят е да прелетят. Повтарям - да прелетят.
Сийка Милева, говорител на главния прокурор: На същите им са искани парични суми под формата на такса "почерпка".

"Фронт офис" на корупционната схема били граничните полицаи. Сред леките автомобили събирали предимно желаещи да преминат по-бързо, като предлагали пререждане на опашката срещу скромни суми от 10 до 50 евро.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Зависи от водача, стоката и моторното превозно средство.

На шофьорите на камиони пък, без основание, създавали проблеми и така ги плащали директно при митническите инспектори, които поемали щафетата по искане на подкуп.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Искането на подкупите ставало директно. Или чрез действия, мимики и жестове, чиято цел била да подскаже на водачите да предадат определена парична сума.

Целта на исканите парични суми била да не се извършва реално физически контрол на товара, включително да не се подложи превозното средство на проверка с рентген.

Така ежедневно всяка смяна събирала в черната си касичка по няколко хиляди евро.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: От 800 до 1000 евро се събирали на вход камиони. На изход камиони сумата е стигала до 1300 евро. На вход и изход на леки автомобили се събирала сума от 200 - 300 евро.

В края на деня заработеното разпределяли по строго определени правила.

Сийка Милева, говорител на главния прокурор: Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро и предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и граничните полицаи.
Димитър Петров, ръководител на Специализираната прокуратура: Може да се направи извод от нашите действия, че митничарите са слабостта на Специализираната прокуратура.

В домовете на задържаните разследващите са открили големи суми в евро, левове и турски лири. Намерени са още наркотици и митнически пломби. Според разследващите групата е действала от началото на 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж за разпространение и притежаване на фалшиви пари във Варна
Задържаха мъж за разпространение и притежаване на фалшиви пари във Варна
2700 антични предмети на Васил Божков не са регистрирани
2700 антични предмети на Васил Божков не са регистрирани