91-годишният Танчо Тенев триумфира с две титли на Световното първенство за ветерани в далечен Гуангджоу в плуването на 50 метра свободен стил и на скок от 5-метрова кула.

Танчо Тенев: Въпреки, че от 60 години не бях скачал, аз отидох на състезанието и направих скокове от 5 метра, които не съм правил от 60 години. В световното първенство ще остана като последен и най- важен. Аз получих овациите на милиони хора. Там се състезаваха от 7 континента. Всички ме приеха много радушно, не може да се забрави това нещо. Във водата съм вече не по-малко от 80 години, аз съм на 91, на 10-11 години вече плувах в Бургас, в морето.
Танчо Тенев: Къде се живее по-лесно във водата или отвън водата? Естествено, че отвън водата е по-лесен животът, но във водата е по-приятен.

Танчо Тенев е универсален боец. За повече от половин век е спечелил титли и медали в 10 спорта и 26 дисциплини.

Аз съм тренирал по 6-7 часа на ден, но сега вече тренировките не могат да бъдат в този размер. Тренирам, докато се поизморя, и оставям, споделя той.

Танчо Тенев: Желание и воля без тези две неща не може да се стане спортист. това е основата на всичко, а да живееш 91 години като спортист, аз съм пример в това отношение, защото не съм спирал, не пия, не пуша, а и по жени не ходя.
91-годишният Танчо Тенев е световна сензация в скоковете във вода

91-годишният Танчо Тенев е световна сензация в скоковете във вода

91-годишен българин стана световна сензация в спорта. Танчо Тенев спечели два златни медала от първенството на планетата по плувни спортове за ветеран...

Спортистът пожелава на младите - труд, постоянство, да спортуват, да плуват, да се движат, там е истината, и най-важното - без алкохол, без пушене, без опиати - те не са за хората.

Бояна: Страхотен е, защото на тази възраст е много трудно да се постигне този успех. Радвам се, че има такива хора все още - да следват мечтите си на тази възраст.
Танчо Тенев: Мисля, че най-важното от всичко е, че живях честно, спрямо приятелите си, колегите, с които работя, със семейството си. Аз вече 80 години съм в спорта. Предполагам, че такива хора като мене са единици. Не може един състезател като мене - европейски шампион, световен шампион сега, да не бъде признат и да не може да ползва съоръженията, които ги има навсякъде и да ме карат да плащам на моята малка пенсия входен билет. Това не е правилно. Човек се чувства действително горд, не може да се чувстваш смачкан, след като си имаш такива медали.