Аз като министър съм радостен, че българският еврокомисар ще отговаря за тези сектори, коментира избирането на Мария Габриел за еврокомисар по иновациите и младежта Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Той гостува в студиото на Сутрешен блок по БНТ.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Досега двама комисари отговаряха отделно за научните изследвания, за образование и култура. Изключително голям ресор, смело решение, в първия момент като прочетох наименованието на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование и наука, въпреки че има твърдение, че няма общностна политика, особено в областта на научните изследвания.

Той подчерта, че голяма част от големите научни изследвания не само в Европа, но и в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от ЕК. Бюджетът на "Хоризонт Европа", както ще се казва наследникът на "Хоризонт 2020", ще бъде голям, още по-завишен ще бъде бюджетът на програмата "Еразъм", каза Вълчев.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Това, което обсъждахме по време на българското председателство, което въобще се обсъжда във формата на Съвета на министрите по образование, ако погледнем и назад във времето, то рано или късно намира отражение върху националните политики.

Министърът на образованието бе категоричен, че увеличаването на възнагражденията на учителите е необходимо условие за повишаване на авторитета им.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Учителите са в основата на останалите професии, това ги прави по-специални.

Ние с учителите имаме най-важната мисия - да направим децата знаещи, можещи, подчерта министърът.

Вижте целия разговор във видеото.