НОВИНИ

СЕМ отложи обсъждането на исканата оставка на Светослав Костов

Редколегията на БНР поиска оставката на генералния директор Светослав Костов и на Управителния съвет на медията. Причината - временното отстраняване от ефир и отнемането на ресора на журналиста Силвия Великова, което колегите ѝ определиха като налагане на цензура и натиск. Те бяха изслушани от Съвета за електронни медии, който ще сезира прокуратурата по случая. Надежда Василева следи темата

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:11, 19.09.2019
Чете се за: 02:26 мин.
У нас

БНР е в сериозна криза. Това констатират не само журналисти, но и членове на СЕМ. Журналисти от редколегията на БНР са категорични, че заради опитите за оказване на натиск, повече не могат да работят с това ръководство на радиото и настояват за оставки.

СЕМ ще обсъди темата следващата седмица на заседание в петък. В СЕМ обаче също и днес се чуха гласове за поемане на отговорност от страна на шефа на радиото и евентуално за искане за неговата оставка.

Иначе СЕМ ще сезира прокуратурата заради тези сигнали за натиск и заплахи. СЕМ ще наложи глоба на БНР заради безпрецедентното замлъкване миналия петък за около 5 часа. Глобата може да бъде до 7 хиляди лева заради нарушаването на лицензията на радиото и до 20 хиляди лева за нарушение на Закона за радиото и телевизията.

Журналисти от общественото радио бяха категорични пред медийния регулатор, че са били подложени на опити за натиск и цензура. Силвия Великова цитира свой разговор с генералния директор Светослав Костов в Борисовата градина.

Силвия Великова, журналист от БНР: В тази среща той ми каза - има много голям натиск да бъдеш свалена от ефир, попитах от кого. Той каза - не мога да ти кажа, обадиха ми се четирима души. Каза - казаха ми, че децата ми ще останат гладни, няма да си намеря работа... Аз се познавам със Светослав отдавна и мислех, че сме близки. Аз му обясних, че според мен трябва да огласим тази заплаха, той каза, че не може, защото няма как да я докажем и ще се наложи да ме свали.
Светослав Костов, генерален директор на БНР: Натиск не знам какво госпожа Великова е имала предвид. Успях да видя частично част от изложенията, лично аз съм изненадан от едни такива твърдения, но не мога да коментирам думи на колеги, защото ние преди всичко сме колеги.

Заместник-главният редактор на Хоризонт Даниела Късовска разказа как Николай Кръстев задраскал името на Силвия Великова от графика на водещите и съдебния ресор. И заяви, че на натиск да я свали бил подложен и неговият предшественик.

Даниела Късовска, заместник-главен редактор на програма "Хоризонт" в оставка: Една седмица продължи натискът върху Ивайло Савов да направи това, което не пожела да направи и беше пенсиониран. Аз бях свидетел на този натиск.
Николай Петров, зам.-председател на Редколегията: Изненадани меко казано, потресени сме от това, което се случи.
София Владимирова, председател на СЕМ: Съветът за електронни медии ще сезира прокуратурата за изнесените тук данни за натиск върху журналисти от БНР, опит за цензура и физически заплахи.

Журналисти от радиото поискаха отстраняване на ръководството.

Даниела Късовска, зам.-главен редактор на програма "Хоризонт" в оставка: Настоявам за оставката на господин Костов и на Управителния съвет, смятам, че при този безпрецедентен опит за натиск и натиск и цензура, които бяха оказани, няма как да продължим да работим при това ръководство.
Светослав Костов, генерален директор на БНР: Това какво иска редколегията - аз съм казвал винаги, че можем в един диалог да седнем да изговорим нещата и съм сигурен, че ще намерим най-доброто решение за БНР.

СЕМ ще обсъди въпроса с исканата оставка след седмица.

Ивелина Димитрова, член на СЕМ: Аз очаквам от него да поеме отговорност, което е акт на оставка.
София Владимирова, председател на СЕМ: Аз лично също съм разколебана в доверието към генералния директор Светослав Костов. Не искаме да има let it be , защото журналисти от БНР се чувстват притиснати.

Според юрист на СЕМ, към момента няма основания за предсрочно прекратяване на мандата на шефа на радиото.

Главният прокурор Сотир Цацаров днес също коментира решението на СЕМ да се обърне към прокуратурата заради сигналите за натиск.

Сотир Цацаров: Ние ще свършим нашата работа, доколкото е налице престъпление. Ако има посегателство върху свободата на словото, реакцията срещу това, а тя безусловно трябва да бъде твърда, не може да се изчерпи само с нашата реакция, трябва да бъде реакция на СЕМ, на хората, които назначават СЕМ, на самите журналисти, и форма на реакция на самата политическа класа.

Генералният директор на БНР каза пред БНТ, че ще коментира решенията на СЕМ след като се запознае с тях. СЕМ покани и шефа на БНР и редколегията на обща среща заради разминавания на твърденията между двете страни. В БНР има и гласове в подкрепа на генералния директор и сегашното ръководство. Развръзката по казуса предстои следващата седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работна среща за финансирането на обществените медии
Работна среща за финансирането на обществените медии
На 25 септември стават ясни номерата в бюлетините за местните избори
На 25 септември стават ясни номерата в бюлетините за местните избори