НОВИНИ

Украйна подписа споразумение с проруските сепаратисти за местни избори в Донбас

Украинското правителство подписа споразумение с проруските сепаратисти, Русия и европейски наблюдатели. Документът ще позволи провеждане на местни избори в териториите под сепаратистки контрол. Подписването в Минск се смята за голяма стъпка на новото украинско управление при президента Зеленски за решаване на конфликта в Източна Украйна.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:30, 02.10.2019
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Като подготовка за избори украинското правителство и лидерите на проруските сепаратисти обявиха, че другата седмица ще изтеглят въоръжени формирования от два района в Донецк и Луганск.

Вотът ще е валиден само ако Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа го определи като честен и свободен. Украинският президент отбеляза, че подписаната, така наречена "формула Щайнмайер" за специален статут на Донбас и провеждане на избори там, трябва да залегне в украинското законодателство.

Володимир Зеленски -президент на Украйна: Избори под дулото на оръжие няма и не може да има. Друг важен момент е, че законът за специалния статут на Донбас е валиден до 31 декември. После ще има нов закон. В него няма да се пресичат никакви червени линии, няма да има никаква капитулация.

При валидни избори в Донбас очакват дългосрочен статут за самоуправление.

Елена - жителка на Донбас: Специалният статут е валиден до 31 декември и след това ще приемат нов закон. Мисля, че това е много продължителен и бавен процес.
Владислав - жител на Донбас: Най-важно е, боевете да спрат. Добре е, че се споразумяха да изтеглят войските.

Споразумението за избори в Източна Украйна дава възможност за среща на върха между президентите на Украйна, Русия и лидерите на Франция и Германия. Москва досега отказваше такава среща до провеждане на местни избори в Донбас. Формулата Щайнмайер беше критикувана от бившия украински лидер Порошенко като "капитулация пред Русия". Украински националисти отново излязоха на Майдана, станал символ на съпротивата срещу руското влияние над Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 11 тона канабис са иззети при спецакция в Благоевградско
Над 11 тона канабис са иззети при спецакция в Благоевградско
Декларация на журналистите и продуцентите от БНТ
Декларация на журналистите и продуцентите от БНТ