НОВИНИ

След Съвета по сигурността към МС: България е против турската операция в Сирия

България е категорично против турската военна операция в Сирия и настоява тя да бъде прекратена. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседание на Съвета по сигурността към правителството. Съветът информира и президента Румен Радев за резултатите от заседанието. Държавният глава настоя България да предложи на Европейския съвет приемането на общоевропейски план за действие при внезапно увеличение на миграционния натиск по външните граници на ЕС.

Александър Марков
от Александър Марков Вера Александрова
17:55, 15.10.2019
Чете се за: 01:47 мин.
У нас

Внезапна миграционна вълна към България и външните граници на ЕС - това е рискът. 7 дни след началото на турската военна операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия - няма засилен миграционен натиск по българо-турската и българо-гръцката граница. Това е основният извод след заседанието на Съвета по сигурността, на което премиерът получи информация от ръководителите на специалните служби, ресорните вицепремиери и министри.

След като заседаваха в Министерския съвет, премиерът и шефовете на службите дойдоха в Администрацията на президента, за да информират Румен Радев за решенията, които са взети. Няма пряка заплаха за България, но службите ще продължат да следят ситуацията внимателно.

След срещата Борисов заяви, че България е категорично против военната операция и най-вероятно няма да гласува "за" налагане на санкции на Турция от страна Европейския съвет.

Няма пряка заплаха за сигурността на България заради турската операция "Извор на мира" в Североизточна Сирия, стана ясно след Съвета по сигурността.

Бойко Борисов, министър-председател: Мерките ни към тоя момент работят идеално, имаме нула миграция. А що се касае до извънредни ситуации, които биха могли да дойдат, ние сме провели учение между МВР, Гранична полиция, армията, специалните ни сили, имаме разработени планове.

България не подкрепя турската операция заради последиците ѝ за хуманитарната обстановка в региона.

Бойко Борисов, министър-председател: Военната операция трябва да спре, че рискът от хуманитарна криза е много голям, а възникне ли хуманитарна криза, това означава нарастване на мигрантската вълна, това са свързани процеси. Така че затова и ние настояваме да бъдат прекратени военните действия и само дипломацията е тази, която може да реши този конфликт.

Премиерът заяви, че никога не е изразявал подкрепа за операцията в Сирия, а да се спазва споразумението за мигрантите ЕС-Турция от 2016 г., което доведе до драстичен спад на миграционния натиск към Европа.

Бойко Борисов, министър-председател: И когато колегите се изказват, да знаят, че имаме и морска, и сухопътна граница, ЕС с тях, и ако в България влязат 50 или 100, или 200 000 мигранти, аз не знам какво ще се случи изобщо със страната. И докато Турция спазва на 100% споразумението с България и то работи перфектно, аз съм длъжен заради нашата си сигурност да отстоявам тази позиция.
;

На въпрос на БНТ как ще гласува в Европейския съвет, ако бъдат предложени санкции срещу Турция заради военната интервенция, премиерът отговори:

Бойко Борисов, министър-председател: Ние имаме над 5 млрд. стокооборот с Турция, а ние със санкциите с Русия, ем къде-къде ни е по-малък стокооборотът, загубихме над половин-един милиард лева, а при едни санкции с Турция ще загубим милиарди.

Турция е член и на НАТО и има хипотеза за задействане на член 5-ти от Вашингтонския договор.

Бойко Борисов, министър-председател: Може да стане много интересно. Над 700 нападения казват турските официални власти, че имат пък от кюрди. И от сирийци. Вече те официално говорят за член 5-ти.

На заседанието при президента - Румен Радев е настоял България да постави на следващото заседание на Съвета на ЕС въпроса за приемането на общ европейски план за действие в случай на внезапно увеличение на миграционния натиск по външните европейски граници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решаващи часове в преговорите за Брекзит
Решаващи часове в преговорите за Брекзит
България все още има шансове за завода на Фолксваген
България все още има шансове за завода на "Фолксваген"