НОВИНИ

Имало ли е системно наказание над петгодишното дете в Пловдив?

Напрежение в детска градина в Пловдив. Проверка на общината ще установява дали петгодишно дете е наказвано системно от помощник-възпитател. В същото време родители на деца от групата обвиняват директора на градината за натиск върху персонала и защитават възпитателката.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
20:11, 06.11.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

За ситуацията в детска градина "Мир" е изпратена докладна от директора до община Пловдив. Родители на деца от въпросната група обаче обявиха, че има проблем със самото момче и че това е използвано от директорката, която отскоро е на поста, но по техни думи искала да смени целия колектив. По време на среща с общината и персонала на градината част от родителите са настояли помощник-възпитателката да остане на работа, защото според тях нямала вина. Според родителите възпитателката е била принудена да подаде молба за напускане от самата директорка. Потърсихме за коментар и майката на петгодишното дете, което е било наказвано. Тя обаче отказа да застане пред камерата ни. По телефона заяви, че семейството ѝ изключително емоционално е преживяло случилото се и не искат повече да бъдат замесвани. Според ръководството на детската градина - напрежения няма и родителите могат да бъдат спокойни за децата си.

За напрежението в детска градина „Мир" в пловдивския район „Западен" стана ясно след подадени сигнали до община Пловдив и Инспектората по образование от родители на деца. Част от майките са категорични, че поведението на момчето е било неглижирано от родителите му.

Борислава Колева: Откакто е започнал в градината, сме имали проблеми с агресия от страна на детето и с липса на реакция от страна на родителите.
Елена Генева: Моето дете беше с ударена глава, друго с изкарана ръка, но всички ние замълчахме, давахме шанс на родителите.

Преди две седмици детето е било наказано от помощник-възпитателката Стефка Табакова, след като е отказало да спи и е скачало върху леглото. Заради това е било оставено да седи на стол, докато другите деца се хранели. Потърсихме директорката Светлана Джаникян, но се оказа, че тя е в болнични, а помощник-възпитателката нямала право да говори.

БНТ: На работа ли е г-жа Стефка Табакова, която е помощник-възпитател? -

Неделка Ушева - и.д. заместник-директор на детската градина: Да, тя в момента е на работа. Изпълнява си съвестно задълженията.

БНТ: Може ли с нея да говорим?

Неделка Ушева - и.д. заместник-директор на детската градина: Няма как да говорите преди да приключи проверката по случая.

От Община Пловдив започнаха проверка в градината.

Стефан Стоянов - зам.-кмет по образование в община Пловдив: Нямаме право да унижаваме децата и нямаме право да ги наказваме по такъв начин, за какъвто се говори в част от жалбите, а от друга страна и директора, и старшите учители са длъжни да осигурят максимално добра среда за работа.

Ако се установи, че директорката е допуснала грешка, тя ще бъде санкционирана.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете
Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете
Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили
Много семейства са решили да имунизират децата си след епидемията от морбили