НОВИНИ

Депутатите приеха на първо четене бюджета на здравната каса

Срещу новата бюджетна рамка за здравеопазване се обявиха от БСП и ДПС. Проектът беше подкрепен от ГЕРБ и Обединените патриоти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
15:35, 12.11.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Депутатите приеха на първо четене в пленарна зала бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Срещу финансовата рамка за здраве се обявиха от БСП и ДПС. Текстовете обаче бяха подкрепени от управляващите - ГЕРБ и Обединените патриоти. Новият бюджет за 2020 г. предвижда с над 400 млн. лева повече за здравеопазване.

За медицински дейности са отделени 2,8 млрд. лева, за лекарствени продукти - 1,2 млрд. лева, а за дентални дейности - 179,8 хиляди лева.

Според опозицията основната причина да не бъде подкрепен бюджета е липсата на заложени реформи в сферата на здравеопазването.

Георги Михайлов, БСП: Над 50% от публичните средства заложени в бюджета отиват за болнична помощ, в Европейският съюз този показател е 30 на сто. В същото време за доболнична помощ са отделени по-малко от 20%, което противоречи отново на световната практика.

Освен това от БСП обърнаха внимание, че следващата година ще бъдат намалени средствата за лечение на българи в чужбина.

Джевдет Чакъров, ДПС: Бюджетът на здравната каса за следващата година не предвижда реформи, вместо това се повтаря структурата му с тази на бюджетите от последните няколко години.

Коментар на бюджета направи и здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Уважаеми господа, нямаме различия по отношение на това, че превенцията и доболничната помощ трябва да бъде приоритет, но трябва да постигнем това внимателно. Ще можем да го направим след приемане на новия здравноосигурителен модел.

Управляващите все пак защитиха текстовете.

Лъчезар Иванов, ГЕРБ: За последните десет години продължителността на живот у нас се е увеличила с две години, което показва, че се води успешна политика в сферата на здравеопазването.
Калин Поповски, Обединени патриоти: Наистина бюджетът на здравната каса е увеличен с 400 млн. лева при намаляващо население и затова очаквам, че той най-накрая ще доведе до дълго чаканите реформи.

По данни на управляващите към момента около 500 млн. е общият дълг на болниците у нас. Неразплатените средства към НЗОК възлизат на 150 млн. лева. Отделно проблем според Обединените патриоти остава "свръххоспитализацията" като на всеки двама българи, поне един е постъпвал в болница само за последната година.

Очаква се предложения за промени в новия здравен бюджет да бъдат внесени между първо и второ четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души са задържани в Германия в подозрения за подготовка на бомбен атентат
Трима души са задържани в Германия в подозрения за подготовка на бомбен атентат
Еврохолд оспори забраната на сделката с ЧЕЗ
"Еврохолд" оспори забраната на сделката с ЧЕЗ