НОВИНИ

Глобяват "Напоителни системи" заради обезводняването на Въча

„Напоителни системи" ще бъдат глобени заради обезводняването на река Въча в периода 18-21 ноември в района на Кричим. Това стана ясно по време на срещата при областния управител на Пловдив. В бъдеще от Министерството на околната среда и водите ще съгласуват графиците за планови ремонти на ВЕЦ-овете с Агенцията по рибарство и аквакултури.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
11:48, 25.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

При проверката "Басейнова дирекция" е установила, че "Напоителни системи" не са осигурили минималните количества от 5 куб. метра в секунда вода за захранването на река Въча. По закон минималната глоба е 10 хиляди лева. От „Напоителни системи" - клон Марица заявиха, че ще обжалват санкцията.

Петко Димов - управител на „Напоителни системи" ЕАД - клон Марица: Нашето съоръжение само и единствено разпределя вода, която ни бива подавана. имаме всичко документирано. Има хидромерна станция на НИМНХ която е 500 метра по-надолу, поискали сме информацията и там ще видят всички, че в момента, в който сме получавали вода сме подавали дори повече от тази, която ни е била оказана от министерството.

За да се предотвратят в бъдеще подобни ситуации на срещата бяха набелязани конкретни мерки.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив: Решихме да се търси начин на възлагането на хидроложко проучване, което да бъде извършено в рамките на града, което да покаже какви мерки могат да бъдат предприети, например, относно изграждането на допълнителни прагове или профилиране на дъното на речното корито, за да може дори и при по-малко количество вода да се обезпечи водния стоеж

Риболовните сдружения в Кричим няма да зарибяват отново реката с пъстърва, докато не видят конкретни резултати.

;

Вижте повече от прякото включване на Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 23 000 са подадените сигнали за домашно насилие от началото на годината
Над 23 000 са подадените сигнали за домашно насилие от началото на годината
Раздадоха американските музикални награди
Раздадоха американските музикални награди