Да се регулира ли предлагането на апартаменти за туристи, отдавани през сайтове?

Предложението да се регулира свободното предлагане на апартаменти и те да се приравнят почти като хотели и къщи за гости предизвика дебати. Темата в Сутрешния блок на БНТ обсъждаха председателят на Института за анализ и оценка на туризма Румен Драганов и Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.Вижте разговора с тях във видеото.

от БНТ
преди 3 месеци
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"Това е тема, която дълго време се дискутира в обществото, не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, така че това е тема, която отдавна е на дневен ред", коментира Румен Драганов.

Румен Драганов, Институт за анализ и оценка на туризма: Общо-взето атаката е срещу неплащането на данъци, оплакването на много кметове, на много общини - София, например, която за миналата година беше планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, е събрала само 2 400 000 лв.
Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори: В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Ние имаме пълно статистическо затъмнение, още не знаем каква ни е легловата база. Според НСИ в цяла България тя е 330 000 легла, а те гонят може би 3 милиона. Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд. Една регистрация, един малък патентен данък и дори предложението ми е такива общини, които са в Северозападна България, планинските райони, места, където единственият начин тая къща за гости да съществува, е да бъдат освободени от всякакъв данък.

"Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност. Така че ако се преминава към някаква категоризация, ние трябва да изберем абсолютно облекчен режим", допълни Румен Драганов.

Топ 24
Най-четени