НОВИНИ

Да се регулира ли предлагането на апартаменти за туристи, отдавани през сайтове?

Предложението да се регулира свободното предлагане на апартаменти и те да се приравнят почти като хотели и къщи за гости предизвика дебати. Темата в Сутрешния блок на БНТ обсъждаха председателят на Института за анализ и оценка на туризма Румен Драганов и Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.Вижте разговора с тях във видеото.

bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 26.11.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

"Това е тема, която дълго време се дискутира в обществото, не само в България, но и в Европа. Проблемът със споделените пътувания по принцип и тези платформи за споделени пътувания разбуни духовете в цяла Европа - и във Франция, и в Германия, и във Великобритания, не само по отношение на хотелските услуги, но и по отношение на транспортните услуги, така че това е тема, която отдавна е на дневен ред", коментира Румен Драганов.

Румен Драганов, Институт за анализ и оценка на туризма: Общо-взето атаката е срещу неплащането на данъци, оплакването на много кметове, на много общини - София, например, която за миналата година беше планирала 3 100 000 лв. приходи от туристически данък, е събрала само 2 400 000 лв.
Димитър Попов, Асоциация на българските туроператори: В момента голяма част от хотелиерския бизнес е на тъмно. На морето приходите от събрания туристически данък е плачевен. Ние имаме пълно статистическо затъмнение, още не знаем каква ни е легловата база. Според НСИ в цяла България тя е 330 000 легла, а те гонят може би 3 милиона. Как ще категоризираш 3 милиона легла в България? Абсурд. Една регистрация, един малък патентен данък и дори предложението ми е такива общини, които са в Северозападна България, планинските райони, места, където единственият начин тая къща за гости да съществува, е да бъдат освободени от всякакъв данък.

"Категоризацията е изключително тромава и несвойствена за Министерството на туризма дейност. Така че ако се преминава към някаква категоризация, ние трябва да изберем абсолютно облекчен режим", допълни Румен Драганов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Йончева пусна жалба до Страсбург заради искането на имунитета ѝ
Елена Йончева пусна жалба до Страсбург заради искането на имунитета ѝ
Велев,АИКБ: Искаме поне веднъж да определим дневния ред на Тристранния съвет
Велев,АИКБ: Искаме поне веднъж да определим дневния ред на Тристранния съвет