COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От КТ "Подкрепа" протестираха срещу промените за болничните и условията на труд

Първите пет дни болничен да бъдат поети от работодателите, поискаха синдикалистите от КТ "Подкрепа". Днес те излязоха на протестен митинг шествие в столицата.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:16, 27.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Железничарят Иван Иванов от Радомир определя като подигравка предлаганите промени за изплащането на болничния.

Иван Иванов - ръководител движение ж.п. гара Радомир: За 12 години служба съм вземал един единствен път. Аз не съм измамник, не може заради една шепа измамници да страдат всички.

Не просто работодателите да поемат първите пет дни от болничните, но те да се заплащат на 100% от трудовото възнаграждение, поискаха от "Подкрепа". Те настояват още да бъде ограничен извънредният труд, както и да се актуализира добавката за работа през нощта.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това са минимални искания, за да започнем да се чувстваме като нормални хора и работници. И да престанат тези да злоупотребяват и да твърдят, че ние сме крадци, а не те.

Синдикалистите от КНСБ не се присъединиха към протеста. Причината - предложението първият ден болничен да не се плаща, вече е оттеглено.

Бизнесът от своя страна припомни, че поемането на първите три дни от работодателите е било временна антикризисна мярка и е време тя да бъде отменена като остане само един ден.

Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България: Това, което предлагат от КТ "Подкрепа" не решава проблема, а го засилва.
- Тоест настоявате за старото положение един ден максимум, първия?
- Да, с ясното съзнание, че това не е достатъчно, за да се ограничат злоупотребите с болнични листове.

Ще се търси пресечна точка между крайните искания на двете страни в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заявиха от социалното министерство.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Хората няма да бъдат ощетени, а ще се търсят решения да има мерки по-строги и дисциплиниращи по отношение на тези хора, които си позволяват да злоупотребяват с това право.

Все още няма насрочено заседание на Съвета.

Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Съдът отстрани от длъжност директора на БАБХ-Бургас
Съдът отстрани от длъжност директора на БАБХ-Бургас