Днес отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. В цяла страна имаше различни прояви по темата с цел информация и превенция.

38 милиона души по света живеят с вируса на СПИН. В България те са около 4500. Почти всички регистрирани с болестта у нас са на терапия, което означава, че вирусът при тях не може да бъде регистриран.

д-р Тонка Върлева - директор на "Превенция и профилактика": Терапията работи, т.е. хората, които се придържат към терапия, живеят на практика повече от 25-30 г. За България добрата новина е, че 97% от хората с ХИВ на практика са включени на терапия и има 5 сектора, които предоставят тази терапия. В България около 330 000 годишно се изследват за ХИВ. Това, което трябва всички да знаят е, че тази терапия е достъпна за всички, няма значение дали си здравно осигурен или здравно неосигурен.

За да научат хората повече за болестта десетки доброволци от всички варненски училища и младежи от Българския червен кръст раздаваха информационни материали.

Нурхан Фехим, БМЧК-Варна: Най-вече промотираме това да бъдат профилактично изследвани и редовно, защото все пак е наша отговорност да си запазим здравето.

Всяка година се правят безплатни изследвания за ХИВ и Хепатит С в мобилен медицински кабинет. От тази възможност се възползва и Ивайло.

Ивайло Алексиев: Това е индивидуално решение за всеки човек и смятам, че е много правилно да се изследва, защото трябва да бъде сигурен в здравето си.

Изследването отнема около 15 минути.

Ивайло Алексиев: Всичко е наред! Хепатит С - отрицателен, ХИВ - отрицателен.

В Русе доброволците избраха един от търговските центрове за кампанията и срещу прегръдка или целувка по ръката раздаваха презервативи и червени лентички - символ на съпричастност.