COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

От нашите пратеници в Лондон: Проучванията дават лека преднина за Борис Джонсън

Великобритания гласува на решаващи предсрочни парламентарни избори. Вотът беше свикан от премиера Борис Джонсън, който се надява да спечели достатъчно мнозинство, с което да прокара своята сделка за Брекзит и страната да напусне ЕС. Изборите започнаха в 09:00 часа българско време и ще продължат до полунощ.Вижте повече от специалния ни пратеник в Лондон Джанан Дурал

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:14, 12.12.2019
Чете се за: 01:05 мин.
По света
Борис Джонсън, премиер на Великобритания: След три години и половина, е време да дадем на страната усещане за сигурност. 150 млрд. паунда чакат да бъдат инвестирани тук, но преди това е време да приключим с Брекзит на 31 януари и да продължим нататък. Представете си само колко нови болници ще можем да открием. Колко нови медицински сестри да назначим. Колко полицаи. Имаме много идеи за страната, но първо трябва този въпрос да се разреши. Да приключваме с Брекзит и да започнем наново в прекрасната си държава.
;
Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: Казват, че тези избори са най-важните в историята на страната ни и като кандидат, аз самия го чувствам, а съм се явявал вече 10 пъти. Нещата действително са на живот и смърт. Правителство на Борис Джонсън - това ли искаме? Такъв модел на управление ли? Защото докато аз обикалях из страната, за да се срещам с хора, той започна деня си, като се правеше на разносвач на мляко и го завърши скрит в хладилник. Е, ние не се крием в хладилници, за да не отговаряме на въпроси.
;

Решаващ ден е днес не само за Великобритания, а и за целия ЕС. 46 млн. британски граждани решават кой да влезе в 650-местния парламент. Залогът е огромен - бъдещето на страната дали ще остане в или извън ЕС.

До момента социологическите проучвания дават малка, но все пак преднина на премиера консерватор Борис Джонсън, който е категоричен, че ако спечели, Великобритания ще излезе от ЕС на 31 януари 2020.

На второ място в проучванията е Джеръми Корбин, който се надява да бъде първият премиер лейбърист от близо 10 години насам. Макар лейбъристите да нямат категорична позиция за Брекзит, те все пак обещават, ако са на власт ще има втори референдум, за да може гражданите да решат дали все пак искат да останат в ЕС.

;

Тази тема касае и стотиците хиляди европейци, които живеят, работят и учат тук. По неофициална информация българите са около 300 000.

Ето какво още обещаха двамата основни претенденти за премиерския пост на заключителните си митинги:

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
България продължава работата по подготовката на апликационната форма за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле
На Таймс скуеър започна подготовката за посрещането на Нова година
На "Таймс скуеър" започна подготовката за посрещането на Нова година