"Последната половин година за мен е най-тежката в професионален план. Но това не трябва да е оценка за това каква година изпраща българското земеделие", каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" министърът на земеделието Десислава Танева. В сектора на зърнопроизводството изпращаме една добра година. Въпреки сушата достигаме рекорди добив на пшеница. Министърът не пропусна обаче да отбележи като събитие за 2019 година кризата с африканската чума по свинете.

Африканската чума по свинете

Африканската чума по свинете все още не е отминала, каза министърът. Предстоят още предизвикателства, но Танева очаква през 2020 година да сме по-подготвени.

При дивите свине продължава да се извършват отстрели всяка седмица. Около 2 300 свине се отстрелват всеки уикенд. Положителни проби за АФЧ има в цяла Източна България, до границите с Гърция и Турция.

137 000 свине у нас бяха убити през тази година. Щетата от миналата година подлежи на бързо възстановяване, увери Танева.

Значително ще бъдат завишени мерките за биосигурност.

Все още във всички проби не се установява наличие на антитела, което показва, че става въпрос за начален стадий на това заболяване.

За началото на годината е подготвена нова информационна кампания за това как хората могат да се предпазят.

Десислава Танева: Ако всички са стриктни щетите ще бъдат минимални.

 Огнище на Африканска чума по свинете около добричко село

Огнище на Африканска чума по свинете около добричко село

200 кв. км инфектирана зона е определена около добричкото село Дончево със заповед на Българска агенция по безопасност на храните. Причината е положит...

Над 550 тона с пилешко месо със салмонела се оказаха в страната ни.

Месото със салмонела е с полски произход. В момента на пристигане на нотификация за проблемът, продуктът вече е на пазара. Това месо пристига от страна от Европейския съюз. Ясен е операторът, който го внася и БАБХ прави проверка на българския пазар. Цялата наличност се изземва.

Десислава Танева: Положителното тук е, че не е за директна консумация този внос, а след термична обработка няма риск за здравето на хората.

Полша е подала няколко сигнала в Брюксел за салмонела в пилешко месо

Полша е подала няколко сигнала в Брюксел за салмонела в пилешко месо

През последните месеци Полша няколко пъти е подавала сигнали в Брюксел за салмонела в замразени пилешки продукти, които се изнасят и за други държави...

Държавен фонд "Земеделие"

През 2019 години не липсваха и скандали в Държавен фонд "Земеделие". Министър Танева е на мнение, че са реагирали и са отговорили на обществените очаквания. Направена е проверка на 100% от всички проекти за къщи за гости, които са били в мониторинг.

Десислава Танева: Програмата приключи наистина добре за България. Всичко, което се събере по актовете, ще бъде приход за националния бюджет.

От 16 октомври до 20 декември Държавен фонд "Земеделие" ще изплати общо над 1 милиард лева на българските земеделски производители.

Държавен фонд "Земеделие" утвърди помощите за животновъди през 2019 г.

Държавен фонд "Земеделие" утвърди помощите за животновъди през 2019 г.

Със заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева е определен размерът на плащането по Схемите за преходна национална помощ з...

Промени в закона за земеделските земи

Десислава Танева: Чужденци не могат да купуват земеделски земи. Ясни са разпоредбите.

Тя беше категорична, че мораториумът няма да падне.

Остава мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци

Остава мораториумът за продажба на земеделски земи на чужденци

Новият проектозакон за земята ще бъде отложен за пореден път, потвърдиха от Министерството на земеделието. Причината са множеството остри възражения о...