Толсистемата ще стартира от първи март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще продължи с тези тарифи след нова среща. Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и превозвачите след 3-часова среща при премиера Бойко Борисов. Превозвачите отменят предвидения за 13 януари национален протест.

След срещата министър Аврамова заяви, че това, което са поели като ангажимент и от двете страни - и представителите на браншовите организации в транспортния сектор, и правителството и премиерът, е да стартира толсистемата с тарифите, които браншът предлага.

Системата стартира от 1 март, като до 1 март всички браншови организации ще съдействат максимално всяко едно превозно средство над 3, 5 тона, както големите и малките автобуси да бъдат оборудвани и готови с включени договори, така че да могат при пускане на търговската експлоатация на системата, да не се получат никакви смущения при пътуването по републиканската пътна мрежа, допълни Аврамова.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи заяви, че на срещата с премиера са срещнали разбиране и поемат ангажимент до 1 март да осигурят всички условия толсистемата да заработи. В следващите три месеца ще анализират данните, от които ще стане ясно какъв ще бъде окончателният приход. Ако след 3 месеца търговска експлоатация на толсистемата приходите са такива, каквито се очаква, ще се продължава работа по същия модел. Ако очакванията не са такива, ще се обсъди актуализация на нови тарифи.

"Това, което ние поставихме като искания, бяха поети от правителството, като ние също поехме определени ангажименти", каза Арабаджиев.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова заяви, че с премиера Борисов са постигнати договорки за инкриминирането на нерегламентирания превоз. Също така са получили уверението, че ще започнат разговори за изграждането на единен орган за контрол за автобусния и транспортния бранш като цяло. "По отношение на законодателните рамки - за закона за автомобилните превози, наредбата, която предстои да се промени за субсидирането и компенсирането на превозите и правилното разпределение, също сме постигнали необходимите договорки", каза още Милтенова.