НОВИНИ

Иван Гешев призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игрички

Главният прокурор посъветва политиците, президента и премиера да не казват на прокуратурата какво да прави и накъде да гледа. Иван Гешев е категоричен, че няма да допусне прокуратурата да бъде използвана в политическата игра. Обвинител номер едно напомни, че прокуратурата е независима и другите власти нямат право да се намесват в работата й.

bnt avatar logo
от И. Никодимов, Д. Петкова
08:44, 17.02.2020
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Главният прокурор заяви, че работата на прокуратурата е да разкрива и разследва престъпления, а не да слуша какво ѝ казват държавници и политици.

Иван Гешев, главен прокурор: Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или не размажем, разни бизнесмени - Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл. Корнелия Нинова и тя се изказва. Каракачанов - били сме извършили политическо убийство. Ако обичат да си вършат работата. Прокуратурата си върши работата. Това, за което ни плащат българските граждани, е да има ред, справедливост и спокойствие - това правим. Така че в дребни политически игрички, ниски политически игрички прокуратурата няма да участва и главният прокурор не смята да участва.

Според Иван Гешев, проверката на приватизацията е част от справедливостта, която трябва да бъде дадена на обществото. Главният прокурор коментира, че целта е не само да се знае какво и как се е случило, но да се понесе и наказателна отговорност от тези, които са извършили престъпления при разпродажбата на предприятията. Обвинител номер едно, обаче смята, че за това е нужно своята отговорност да поеме и политическата класа.

Иван Гешев, главен прокурор: Предприемат необходимите законодателни промени. След като политическите партии казват, че подкрепят Гешев, аз не искам да подкрепят Гешев, искам да подкрепят българските граждани, които искат справедливост. Така че да си заработят парите, защото те са избрани, за да ги представляват и да направят съответните законови изменения, така че да има справедливост, включително, ако трябва и в Конституцията.

Според Иван Гешев освобождаването на Васил Божков от ареста в Абу Даби няма общо с процедурата по екстрадицията му. По електронен път документите с искането за предаването на Божков са изпратени в Емирствата още в събота.

Иван Гешев, главен прокурор: Днес ще тръгнат и ще пристигнат в хартиен вариант. Мен ме изненадва, че е бил задържан 20 дни. В тези държави практика е да не се задържат милиардери и мисля да спра до тук. Обикновено им се взимат паспортите и им се забранява да напускат страната. Така че за мен е учудващо, че беше задържан за 20 дни в арестите в ОАЕ.

Иван Гешев е категоричен, че прокуратурата има намерение да изправи Божков пред български съд, както това вече се е случило с Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На 24 февруари общинарите от Каварна ще гласуват за таксата за журналисти
На 24 февруари общинарите от Каварна ще гласуват за таксата за журналисти
ГЕРБ предлагат по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци
ГЕРБ предлагат по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци