НОВИНИ

ТРЕНД: ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила

Агенция "Тренд" представи новото си изследване. То е по поръчка на вестник „24 часа“ и е посветено на нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проучването е реализирано в периода 3-10 февруари 2020 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ сред 1007 души на възраст над 18 години и е представително за пълнолетното население на страната. Своя анализ на политическата ситуация в страната в студиото на сутрешния блок на БНТ направи Евелина Славкова, социолог от изследователски център “Тренд”.

bnt avatar logo
от БНТ
07:50, 19.02.2020
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Формулата за следващ парламент, която се очертава до момента е 5+1 партия.

Отчита се намаляване на разликата между ГЕРБ и БСП. Разликата между тях е 2% в полза на ГЕРБ. Това не се дължи на това, че БСП вдигат своя електорален потенциал, а по-скоро се отчита лека ерозия при ГЕРБ. Скандалите в кабинета дават своето отражение, но въпреки това ГЕРБ запазва позицията си на първа политическа сила.

Друга изненада от това проучване е свързана с третата позиция където е партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" със 7.1%. Хората, които казват, че ще гласуват за тази партия като профил са хора, които по-рядко гласуват или изобщо не гласуват. Това са хора, които са против всички политически сили и инстиктивно посочват партия, която не е част от политическия пейзаж.

Повече за обществените нагласи на българите вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички патици от фермата край Раковски вече са унищожени
Всички патици от фермата край Раковски вече са унищожени
Свинекомплексът в Голямо Враново възобновява работа
Свинекомплексът в Голямо Враново възобновява работа