НОВИНИ

Нов метод за лечение на щитовидната жлеза измества скалпела

Нов метод за лечение на щитовидната жлеза измества скалпела в ендокринологията. С помощта на лазер лекарите от специализираната болница вече успяват за съхранят функцията на жлезата и да спестят на пациентите медикаментозно лечение, което се приема до края на живота им. С този метод за първи път днес бяха третирани трима пациенти.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:39, 22.02.2020
65579
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Образуванието в щитовидната жлеза на пациентката е толкова голямо, че за да се махне, лекарите трябва да изрежат по-голямата част от органа. До днес. Сега ще направят всичко възможно да съхранят жлезата. С помощта на тънки игли, ще стигнат от сърцевината на възела и по тях ще пуснат две оптични влакна. Така енергията на лазера ще то го стопи отвътре.

проф. д-р Русанка Ковачева - клиника ендокринология и и болести на обмяната, УСБАЛО "акад. Иван Пенчев": Ние по този начин го нараняваме възела и когато той започне да оздравява, започва да се свива, т.е. на мястото на умрялата тъкан се развива съединителна тъкан и тя го свива. Ние всъщност въобще не нараняваме здравата част от жлезата.

Методът се казва лазерна аблация или лазерно стопяване на тъканта. Разработен от италиански специалисти, той постепенно навлиза в цяла Европа.

проф. Русанка Ковачева: Всъщност това е медицината на XXI век, хирургията която е най-старата специалност постепенно отстъпва мястото си на миниинвазивни и неинвазивни процедури. Tам лекуваме по възможно най-малко травматичния начин. Защото така човек се възстановява много по-бързо.

Освен това процедурата, въпреки иглите, очевидно е безболезнена. Пациентката излезе от кабинета дори усмихната. Остава методът да бъде доказан и пред Здравната каса и да стане част от клинична пътека.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще влезем в чакалнята на еврозоната?
Кога ще влезем в чакалнята на еврозоната?
Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК
Фармацевтите искат увеличение на таксата за скъпоструващите лекарства по НЗОК