COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

104 години от победата на миноносеца "Дръзки"

По случай 104 години от първата българска морска победа, пред Военноморския музей във Варна се проведе военен ритуал и бяха поднесени венци и цветя на Кораба-музей „Дръзки” и пред паметника на капитан І ранг Димитър Добрев – командир на отряда торпедоносци, извършили атаката срещу бронепалубния крайцер „Хамидие”.

от Източник: БГНЕС
14:45, 08.11.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Животът
104 години от победата на миноносеца Дръзки

На днешна дата се навършват 104 години от славната битка от военноморската ни история, при която миноносеца "Дръзки" успешно торпилира турския бронепалубен крайцер "Хамидие". Битката при Варна е битка от Балканската война, станала на 8 ноември (21 ноември по нов стил) 1912 г. между бойни кораби на България и Османската империя.

Преди 104 години на тази дата българският военен флот извоюва първата си победа, отбранявайки град Варна и района от нападенията на турския флот през Балканската война.

Миноносецът „Дръзки”, под командването на мичман I ранг Георги Купов, поразява с торпедото си 40 пъти по-големия брониран крайцер „Хамидие”. За тази победа най-точни са думите на командира на извадения от строя флагман на турския флот, Хюсеин Рауф бей, който казва: „Ако разгледаме безпристрастно случката с „Хамидие” и кажем самата истина, трябва да признаем, че тази голяма и успешна атака на българския флот, който няма никакво минало, е едно славно начало, с което той може да се гордее”.


Топ 24
Най-четени
Българският консул в Милано пред БНТ: 15 хиляди са българите в засегнатите райони в Италия
Българският консул в Милано пред БНТ: 15 хиляди са българите в засегнатите райони в Италия
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината