НОВИНИ

​106 са неохраняемите плажове в страната

106 са неохраняемите плажове в страната, съобщи в "Денят започва" министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя уточни, че 3 от тях не могат да се отдават на концесия и под наем, защото са предназначени за природосъобразен туризъм. Ангелкова обясни големия брой неохраняеми ивици с факта, че част от тях се намират в неурбанизирани зони, не се посещават и не са атрактивни за отдаване на консеция и под наем.

bnt avatar logo
от БНТ
12:07, 22.05.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

57 плажа са отдадени на концесия, а 65 под наем. Според министър Ангелкова, на някои основни плажове ще има проблеми.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Заради умишлено бездействие бих го нарекла на служебния кабинет. Знаете Бургас-Север е един от тези емблематични плажове, които ние стартирахме да отдаваме на концесия. Има съдебни процедури. И всъщност служебният кабинет не е преценил, не е взел своевременно решение за стартиране на процедура за отдаване под наем.

Търгът за отдаване под наем на плаж Бургас - Север ще бъде отворен в края на май допълни Ангелкова. По думите ѝ за него са нужни 17 спасителни поста. Министърът допълни, че за проблема са уведомени областният управител и кметът на Бургас.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Когато плажовете са неохраняеми, кметовете осигуряват почистването, защото 50% от концесиите постъпват именно в общинския бюджет. Областните управители - спасителите и медицинското обслужване, така че да се съдейства максимално на туристите, за да не чувстват този дискомфорт.

На част от плажовете, които са отдадени на концесия по новите правила, са определени по-ниски цени на чадърите и шезлонгите, обясни Ангелкова. Тя допълни, че предстоят промени в закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които плажовете ще бъдат разделени на 4 групи. Предвижда се и реформи в закона за туризма. Ангелкова съобщи, че ще предложи да отпадне прекатегоризацията на хотелите и ресторантите.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Смятам, че тези трябва хотелиери и ресторантьори - целият бранш, който работи в сектора и спазва всичките си ангажименти, трябва да бъде поощряван. А не на всеки 5 години да се изискват купища документи, които да затрудняват неговата дейност.

Туристически инспекторат и специален институт към министерството за отнемане на звезди ще следят за спазването на правилата допълни Ангелкова. Тя очаква предложенията за промени да влязат в парламента до края на годината. Прогнозите на министъра са, че през тази година чуждестранните туристи, които ще почиват у нас, ще бъдат с 10% повече в сравнение с 2016-та.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вземат повторни проби от водата с уран в три пловдивски села
Вземат повторни проби от водата с уран в три пловдивски села
Аварирал тир затвори магистрала Тракия тази сутрин
Аварирал тир затвори магистрала "Тракия" тази сутрин