НОВИНИ

11 града в света, които могат да се окажат без вода

Южноафриканската столица Кейптаун се оказа в невероятната ситуация да е първият съвременен град с риск да остане без питейна вода, предава BBC. Това е една крайна илюстрация на проблем, аз който експертите предупреждават години наред - липсата на вода.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев по BBC
21:54, 11.02.2018
Чете се за: 01:58 мин.
По света
града света окажат без вода

Макар и 70% от повърхността на Земята да е покрита с вода, едва 3% от нея е годна за пиене. Над един милиард души по света нямат пряк достъп до вода, а 2,7 милиарда имат проблем с достъпа до вода поне веднъж месечно. Според оценки на ООН, световното търсене на вода ще надвиши предлагането с 40% към 2030 г., заради човешката дейност, климатичните промени и нарастването на населението.

Ето защо не е изненада, че Кейптаун е на върха на айсберга на водния проблем.

;

САО ПАУЛО

Финансовата столица на Бразилия е сред десетте най-населени градове в света. През 2015 г. нивото на основния водоизточник на града спадна под 4%, а 21 милиона души имаха достъп до вода под 20 дена. Макар че водната криза да се смята за преодоляна, според ООН тя се дължи на лошо планиране.

БЕНГАЛ

Южният индийски град се превръща в технологичен хъб, заради което преживява строителен бум. Това поставя водопреносната и отводнителната система под голямо напрежение, а според доклади заради лошата водна инфраструктура градът губи половината от питейната си вода. Индия също така страда от сериозно водно замърсяване, като според скорошно проучване 85% от водата в езерата около Бенгал е негодна за пиене.

ПЕКИН

Китай е дом на 20% от световното население и едва на 7% от сладката вода. Според проучване на Колумбийския университет резервите на водата в Китай са спаднали с 13% за девет години от 2000 до 2009 г. Също така, заради замърсяването 40% от водата в Пекин е негодна дори за поливане.

;

КАЙРО

Една от вените на човешката цивилизация - река Нил - в момента преминава през трудни години. 97% от питейната вода на Египет идват от великата река, но африканската страна заема челните места по смъртност вследствие на замърсяване на водата. Към 2025 г. страната ще изпита сериозен недостиг, докладва ООН.

ДЖАКАРТА

Столицата на Индонезия е застрашена от повишаващия се океан като множество други крайбрежни градове, но ситуацията с прясната вода е влошена заради човешката дейност. Едва половината от 10-е милиона жители имат достъп до вода, заради което незаконните кладенци са чести, а те са изчерпали ресурсите от подводна вода. Заради прекомерното количество асфалт и бетон, подводните басейни трудно се пълнят отново с вода.

МОСКВА

Една четвърт от прясната вода се намира в Русия, но столицата страда от сериозно замърсяване на водата заради индустриалното наследство на СССР. 70% от водата за Москва идва от източници на повърхността, а според официалната статистика между 35 и 60% от нея е замърсена.

ИСТАНБУЛ

Официално, Истанбул се намира в недостиг на вода от 2016 г. насам. Към 2030 г. положението може да се влоши значително, предупреждават експерти.

;

МЕКСИКО СИТИ

Значителна част от 21-милионния Мексико сити няма постоянен достъп до сладка вода. Градът няма надеждни пречиствателни системи, а заради лошата нифраструктура 40% от питейната вода се губи.

ЛОНДОН

Изненадващо, валежите годишно в британската столица са по-малко от тези в Прага или Ню Йорк, заради което 80% от питейната вода идва от реките Темза и Леа. Към 2025 г. градът ще започва да изпитва проблеми с доставянето на вода, а към 2040 г. ще изпитва сериозен недостиг.

ТОКИО

Макар че японската столица се радва на значителни валежи, те са едва в четири месеца от годината. Това налага водата да се събира в цистерни и басейни, а 70% от водата в Токио идва от наземни източници.

МАЯМИ

Флорада е един от най-дъждовните щати в САЩ, но Маями е изправен пред проблем. В началото на 20-и век блатата в околността са пресушени, което води със себе си неочаквано последствие - океанската вода се смесва с подводните басейни и ги прави негодни за консумация. Макар че проблемът е засечен още през 30-е години, солената вода продължава да прониква през изградените бариери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Меркел защити болезнените отстъпки за съставяне на правителствена коалиция
Меркел защити болезнените отстъпки за съставяне на правителствена коалиция
Франция ускорява депортирането на нелегални имигранти
Франция ускорява депортирането на нелегални имигранти