НОВИНИ

11 журналисти са задържани във Венецуела след покушението срещу президента

Властите във Венецуела задържаха 11 журналисти след покушението срещу президента Николас Мадуро, съобщи ТАСС, цитирайки националния профсъюз на работещите в печата.

bnt avatar logo
от БТА
10:25, 06.08.2018
Чете се за: 00:44 мин.
По света
журналисти задържани венецуела покушението президента

"Единадесет журналисти и сътрудници на медиите бяха необосновано задържани, а още няколко бяха пребити или ограбени. Не приемаме подобни действия и настояваме отговорните за това нарушение на правото на информация да бъдат наказани", се казва в изявление на профсъюза.

Сред задържаните има сътрудници на венецуелски, испански и аржентински издания.

Венецуелският вътрешен министър Нестор Реверол вчера съобщи, че са арестувани шестима заподозрени в опит за убийство на държавния глава.

Покушението с дронове с експлозиви беше извършено в момент, когато президентът Мадуро държеше реч на церемония в столицата Каракас по повод 81-ата годишнина от създаването на Боливарската национална гвардия. Дроновете бяха обезвредени. Ранени бяха седем души от Националната гвардия. Президентът и членовете на висшето ръководство на страната са невредими.

Вчера социалистическото правителство обвини шестимата задържани в заговор с хора, живеещи в Маями, и крайнодесни кръгове в съседна Колумбия, без обаче да подкрепи твърденията си с конкретни доказателства. Лидери на опозицията разкритикуваха Мадуро, че атакува политическите си опоненти и предупредиха, че той може да използва покушението, за да засили репресиите срещу критиците си, отбелязва Асошиейтед прес.

Президентът и съюзниците му определиха атаката като пряко доказателство за съществуването на международен заговор за сваляне на правителството му. Наред с това те изтъкнаха, че реакцията на армията показва, че властите могат да разчитат на предаността на венецуелските войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се САЩ да възобнови санкциите срещу Иран
Очаква се САЩ да възобнови санкциите срещу Иран
Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция
Уволниха шефовете на пожарната и полицията в Гърция