Емил Димитров вече официално е министър на околната среда и водите. В първото си заседание за годината, парламентът го избра на поста, на мястото на подалия оставка от ареста Нено Димов. Кандидатурата на Емил Димитров подкрепиха 111 депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и двама независими. Против гласуваха 96 народни представители от БСП, ДПС и трима независими.

София

Новият екоминистър пое властта с доверието на своите, под ударите на критики от опонентите, и с типичните си фрази.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Един депутат и добре, и зле да работи, накрая го правят министър!

Парламентарната година започна тържествено. А после опозицията се впусна в очакваните атаки за избора на Ревизоро.

Кристиан Вигенин - БСП: Бойко Борисов избяга от безводието в Египет. В Египет също има безводие, но там досега не се е случвало да източат Аслан. Наскоро стана известна творба на италианския художник Маурицио Каталан, която представлява банан, залепен с тиксо за стената. Нарича се "Комик". Вие сътворихте същия шедьовър, но в политиката.
Йордан Цонев - ДПС: Министерският съвет се е превърнал в център за управление на кризи.

Патриотите и ГЕРБ защитиха качествата на Емил Димитров.

Александър Ненков - ГЕРБ: Ние с две ръце подкрепяме предложението за промяна в Министерския съвет. С ангажимента да влезе с летящ старт.
Красимир Богданов - Обединени патриоти: Изразяваме нашата безрезервна подкрепа към него, убедени сме, че той ще бъде добър министър.

"Воля" напуснаха пленарната зала и не участваха в гласуването.

Пламен Христов - "Воля": Колеги от ВМРО, най-добрият ви специалист в екоресора е в ареста.

Емил Димитров увери колегите си, че не иска да си тръгва от парламента, но се налага.

Емил Димитров - министър на околната среда и водите: Не мога да откажа, защото ще кажат - този човек ни предаде. Поста, който заемах допреди секунди, мисля, че е много по-голям от на министър. На практика съм постигнал всичко. Голяма част от сенчестия бизнес съм го поставил на светло. Искам мандатът да мине нормално, искам да има резултат.

Даде да се разбере и, че носи оставката в джоба си.

Емил Димитров: Няма проблем да си дадем оставката, ако премиерът намекне, не да я поиска, да намекне.

Акцент в политическите изказвания, които са традиционни за всяка сесия, беше дали това управление ще бъде стабилно.

Управляващите заявиха, че стоят зад кабинета.

Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ: Българските граждани ясно показаха, че искат промяна и развитие, но не през радикализъм и революция, а през работа и почтеност. Затова през тази година няма да има предсрочни избори.
Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Не смятаме да напускаме управлението, не защото за нас то е самоцел или сме особено доволни от партньорите си, а защото излезем ли, ще влезе ДПС.

Опозицията поиска смяна на властта.

Корнелия Нинова, председател на БСП : Не вярвайте на лъжи и манипулации, че БСП влиза в договорки, задкулисие, каквито и да са разговори за крепене на това правителство. Ние работим за сваляне на този кабинет и на това управление.
Мустафа Карадайъ, председател на ДПС: Пожелавам здраве, берекет и вода във всеки дом. Липсата на реформи и ясна визия не може да се компенсира с персонални промени в правителството.
Боряна Георгиева, "Воля": Има време за избори след цяла една година, но няма достатъчно време за изпълнение на всички обещания към избирателите.

А новият екоминистър трябва да се справи освен с водната криза в Перник, и с готвения от левицата вот на недоверие към кабинета.

Депутатите избраха Емил Димитров за нов екоминистър

Депутатите избраха Емил Димитров за нов екоминистър

В първия работен ден след коледната ваканция, депутатите гласуваха оставката на Нено Димов и избраха Емил Димитров за нов екоминистър. Нено Димов пода...