НОВИНИ

12 компании имат интерес да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене"

12 компании, както и правителството на Северна Македония, искат да се включат в изграждането на АЕЦ "Белене". Това обявиха от министерството на енергетиката. От ведомството отчитат получените оферти като успех и продължават с процедурата.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:46, 20.08.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

За стратегически инвеститор в Белене кандидатстват 7 дружества, сред които руската "Росатом", корейската хидроатомна корпорация и китайската ядрена корпорация. Участие са заявили още германската "Бектрон" и два консорциума с българско участие. Един от тях е свързан с фирми на бизнесмена Христо Ковачки.

За доставчик на оборудване и помощ при структуриране на финансирането кандидатстват френската "Франатом" и американската "Дженерал Електрик". Да изкупуват ток от бъдещата АЕЦ искат три дружества и Северна Македония. От енергийното министерства са доволни от резултата.

Теменужка Петкова: Едни от големите световни лидери в областта на ядрената енергетика са заявили интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене".

Още днес комисия към министерството, ръководена от шефа на БЕХ Жаклен Коен започва преглед на кандидатите. Тя ще разполага с 90 дни, за да подготви така наречената къса листа на инвеститорите, с които ще се преговаря по-нататък.

Теменужка Петкова: Смятам, че и Българският енергиен холдинг и Министерство на енергетиката и Националната електрическа компания разполагат с експерти и с необходимия капацитет, който да направи съпоставка на това, което се изисква в процедурата и това, което са представили кандидатите.

Единственият представител на кандидатите, който присъства на обявяването на заявките беше Петро Безпалчук от регистрираното в Козлодуй дружество "ИПК и УП".

Петро Безпалчук, представител на "ИПК и УП": От август 2008 г. участвам в проекта, по принцип работих за руснаците от"Атомстройекспорт" като главен технолог в тукашното представителство и участвах в проекта като обикновен инженер. Познавам проекта от началото.

И АЕЦ "Белене" и новите мощности в Козлодуй трябва да бъдат построени, защото има неща, които всяка държава трябва да спазва като свои интереси.

Министерството на енергетиката трябва да избере инвеститор до 22 май 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чорбаджийски подписа със Стяуа
Чорбаджийски подписа със Стяуа
Стефан Данаилов е счупил тазобедрена става
Стефан Данаилов е счупил тазобедрена става