НОВИНИ

Протестът в Асеновград премина без напрежение

Хиляди хора отново излязоха на мирен протест в Асеновград снощи за 12-ти ден. Протестът премина мирно и без напрежение. В града имаше отново засилено полицейско присъствие. Хората издигнаха нови искания към местната власт и правителството. Беше приета декларация с мерките, които трябва да се приемат от институциите. Днес се очаква група от Инициативния комитет на протестиращите в Асеновград да се срещне с народни представители, избрани от региона.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
09:06, 10.07.2017
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Протестиращите искат бързи мерки за решаване на проблемите с насилието и политическите партии да не използват енергията на хората за собствените си интереси

Деян Вълков: Ние смятаме, че някой се заиграва отново с етническия проблем. Всеки ден, всеки ден получаваме информация за различни точки на България не спират конфронтациите.

На асеновградския протест снощи изразиха съпричастност с пострадалия в Смолян след побой Георги Кадиев, който е в тежко състояние в болница в Пловдив. Мъжът не е здравно осигурен и протестиращите започнаха да събират дарения за да го подпомогнат.

Красимир Гърбев : Тъй като разбрахме, че е без осигуровки, има нужда от лечение, а семейството му нямат средства, подехме тази инициатива.

Близките на пострадалите деца от клуба по гребане в Асеновград също са готови да помогнат, но и те самите търсят помощ за стабилизиране на психическото състояние на състезателите.

Десислава Кръстева, роднина на две от пострадалите деца: Моето дете е малко, две от пострадалите деца са ми братовчеди. Така както за тях, така и за всяко едно дете в България искаме справедливост.
БНТ: Как се чувстват децата?
Десислава Кръстева, роднина на две от пострадалите деца: Психически не са добре, изпитват страх, не искат да излизат.

Протестът снощи отново премина край Съдебната палата в града. След като масираните полицейски сили възпряха шествието, хората решиха да пеят и танцуваха до църквата „Свети Атанас“.

Тодор Стоенчев: Както ние така и те само че от две различни страни? Явно пазят нас и тях циганите затова са две различни страни. Ама се надяваме да случат нещата да станем заедно от една страна това е нашето желание.

Шествието приключи пред община Асеновград, където хората утре очакват среща с депутати от региона.

Иво Величков, протестиращ: Ще искаме конкретни мерки от местната власт и депутатите да задвижат нещата, които зависят от държавата и другите институции.

Очаква и втора среща по-рано през деня, този път в Парламента, където протестиращите ще се срещнат и с вицепремиера Валери Симеонов, на когото ще връчат декларацията, приета снощи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състоянието на пребития Георги от Смолян остава тежко
Състоянието на пребития Георги от Смолян остава тежко
Алиансът на албанците може да напусне управляващата коалиция в Скопие
Алиансът на албанците може да напусне управляващата коалиция в Скопие