НОВИНИ

12-то издание на Бледския стратегически форум в Словения

Борбата с тероризма, мигрантската криза, глобалния контрол върху ядрените оръжия, климатичните промени са част от темите в дневния ред на Бледския стратегически форум. 12-тото издание на ежегодното събитие в Словения е под надслов „Нова действителност". Във форума участва вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева оператор: Илия Иванов
19:15, 04.09.2017
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Какви промени и компромиси трябва да бъдат направени в свят, изправен пред ежедневие изпълнено с терор, тежка мигрантска криза, нелегален трафик на хора, тотално погазване на човешки права и на върховенството на закона в името на по-добро бъдеще за всички хора - трудният отговор на тези въпроси ще търсят в Блед държавни и правителствени лидери, външни министри и представители на международни, регионални и граждански организации, като и на академичната общност и медиите от десетки държави в Европа, Съединените щати, Азия и Африка.

Франс Тимерманс - първи зам.-председател на ЕК: Всички държави в света, ние лидерите но и обикновените граждани трябва да обединим усилията си в борбата срещу глобалния тероризъм, нелегалната миграция и всички останали кризисни въпроси на нашето ежедневие.

Без активен диалог и осигуряване на върховенство на закона при взимането на стратегически решения, глобалните проблеми ще се задълбочат, а няма да бъдат преодоляна бе категоричен пред форума словенският президент Борут Пахор. Тази негова позиция бе подкрепена и от Федерика Могерини.

Федерика Могерини - върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността: Много сериозна тема, която ще обсъждаме тук е свързана и с бъдещето на Западните Балкани и с това как всички ние бихме могли да помогнем страните в тази част на Европа да напреднат още повече в своето развитие.

Като съществен приоритет на предстоящото ни председателство на Европейския съюз, тази тема ще бъде основен акцент и в българското участие тук на форума.

Екатерина Захариева - вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи: Много се радвам, че за първи път от 11 години, като основен приоритет на европейската служба по външна политика е и Югозападни Балкани.

Утре министър Захариева ще участва и в среща на външните министри от държавите членки на ПСЮИЕ, председателстван в момента от Словения.

По традиция освен на политически теми, Бледският форум отделя внимание на "нощните птици". В няколко вечерни сесии представители на традиционни и нови медии ще обсъждат теми като фалшивите новини и дипломацията в социалните медии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки сигнали до омбудсмана Мая Манолова за имотни измами в страната
Десетки сигнали до омбудсмана Мая Манолова за имотни измами в страната
​Шарл Азнавур идва за голям концерт в България
​Шарл Азнавур идва за голям концерт в България