12 души загинаха, а 49 са ранени при самолетна катастрофа в Казахстан. Тази сутрин самолет със 100 души на борда се разби край летището на Алмати. Фокер -ът изпълнявал полет за столицата Нурсултан - бившия град Астана. Сред жертвите е и капитанът на екипажа. Осем деца оцеляха. Спасители извадиха живи и две бебета. Няма данни за пострадали българи. Вече са открити черните кутии, причините за катастрофата, обаче, все още не са ясни.

Историята на полета е кратка. Самолетът излетял в 7:21 часа местно време. В същата минута наземните служби получили сигнал за проблем.

В 7:22 машината, със 100 души на борда, започнала да губи височина. Ударила се в бетонна ограда, последвал сблъсък в строяща се къща.

След което самолетът изчезнал от радарите. В социалните медии, обаче, започнали да се появяват отчаяни съобщения от пътниците. По чудо повечето хора на борда оцелели. Някои дори сами се измъкнали от отломките.

Роман Скляр, вицепремиер на Казахстан: Самолетът два пъти е докоснал с опашка пистата. Техническата комисия ще изясни дали става въпрос за пилотска грешка или за технически проблем.

Не е изключено причината за трагедията да е обледеняване на самолета. Оцелели разказват, че когато се качвали на борда, времето било мразовито.

Компанията Bek Air, на която принадлежи катастрофиралия самолет, е основана през 1999-та. В Казахстан тя е на второ място по вътрешни полети. Век Air притежава 10 самолета Фокер -100.

Моделът е разработен през 80-те години - за полети на къси и средни разстояния. Производството им спира през 1997-ма, с произведени 283 самолета.

Утре Казхастан ще почете загиналите с национален траур.