125 години от рождението на големия български маринист Георги Велчев отбелязват във Градската художествена галерия във Варна. Във всички зали и коридорите на първият етаж на галерията са подредени 130 платна и интересни докумети, които разкриват богатия творчески път на класика на морския пейзаж.

Варна

За Георги Велчев е казано много. Един от най-модерните и разпознаваеми български художници от началото на 20-и век и един от най-големите маринисти.

Румен Серафимов, куратор
"Ако трябва да посочим три имена от българската класическа живопис – това са Александър Мутафов, който е най-старият, Георги Велчев и Марио Жеков, последните двама са много добри приятели, но Георги Велчев може да се каже, че излиза малко над тях, защото той е много темпераментен, много освободен, много артистичен."

Георги Велчев е бил може би най-големия пътешественик сред художниците от онова време – Франция, Германия, Америка, Австралия, Китай, са само част от страните, които е посетил, като всичко видяно и научено намира израз в платната му.

Пламена Димитрова – Рачева, директор на Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна
"Георги Велчев е един от малцината български художници тук във Варна, който е се е ползвал с много голям авторитет. Може би поради неговия висок интелект, може би поради това, че той е действително един околосветски пътешественик, който пътешества не благодарение само на страстта си към пътешествито, а и на изкуството си."

Изложбата, посветена на 125-годишнината на Георги Велчев, ще остане във Варненската художествена галерия „Борис Георгиев“ до 11 декември.