COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

13 държави от ЕС настояват за ускорена евроинтеграция на Западните Балкани

Българският вицепремиер и министър на външните работи Екатерина Захариева, заедно с министрите на други 12 държави членки на ЕС настоя за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани. Тринайсетте министри (на България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Малта, Австрия, Хърватия, Словения, Полша, Словакия) , призоваваха за започване на преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Албания през юни 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи

от БНТ
21:01, 11.06.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света
държави настояват ускорена евроинтеграция западните балкани

Съвместното изявление отбелязва значението на процеса на разширяване на ЕС със страните от Западните Балкани като основен инструмент за постигане на устойчива стабилност, мир и просперитет. Призовават се всички членове на Съвета да проявят далновидност и да приемат смели решения този месец, чрез които да дадат положителен тласък на реформите в съответствие със стандартите и ценностите на ЕС. Необходимо е държавите от региона да работят за тясно регионално сътрудничество и да положат усилия за истински добросъседски отношения.

България смята, че започването на преговорния процес с Албания и Република Северна Македония ще запази и укрепи положителния импулс на реформите в техните общества. Държавите-членки на ЕС ще имат възможност на всеки етап от процеса да оценяват техния индивидуален напредък и да оказват подкрепа за изпълнение на критериите.

Разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани остава сред приоритетните за България външнополитически цели. Добросъседските отношения, регионалното сътрудничество и върховенството на правото са хоризонтални критерии за напредък на страните-кандидатки. Изпълнението на буквата и духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от страна на Република Северна Македония ще бъде ключово за взимане на съответните решения. Това е пътят за гарантиране на регионалната стабилност и за решаване на всички открити въпроси с цел създаване на сигурна среда на регионална и европейска сигурност, изтъкват от МВнР.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Приключи проверката в София, Централна жп гара функционира нормално
Приключи проверката в София, Централна жп гара функционира нормално
Протест срещу застрояването на Черноморието се проведе в София
Протест срещу застрояването на Черноморието се проведе в София