НОВИНИ

13 души загинаха при пожар в заведение във Франция

Франция е в шок след нова трагедия. 13 души загинаха при пожар в заведение в град Руан. Само преди дни, Руан беше потопен в скръб, след като двама радикални ислямисти нахлуха в църква и убиха 78-годишен свещенник. Снощният пожар е избухнал по време на частно тържество за рожден ден и е в резултат на нелеп инцидент, изкючва се версията за териристично нападение.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:46, 06.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Нощ, която се очаквало да бъде празнична, само за минути се превръща в трагедия за 13 младежи и техните близки. Малко след полунощ местно време, пожар избухва в бар "Куба Либре", в центъра на Руан. Огънят пламва в подземната част на заведението и за минути обхваща и горния етаж.

- Всички от горния етаж успяха да избягат, но не и тези, които бяха в мазето.

Според разследването, огънят пламва, след като слизащ по стълбите човек се препъва и изпуска на земята тортата със запалени свещи. Мокетът се възпламенява, а скоро след това пламъците достигат тавана, направен от шумоизолиращия материал полистирен. Започват да се отделят токсични газове и именно задушаване е причината за смъртта на 13-те жертви - всички на възраст между 18 и 25 години. Шестима са ранени, един от тях е в тежко състояние с изгаряния от над 90%.

- Пламъците се издигаха на поне два метра от заведението. Разхвърчаха се маси и столове. Управителят на бара реагира мигновено и започна да чупи стъклата, за да се разсее дима, но всичко се случи твърде бързо.

Стефан, близък на жертвите: Шокирани сме... Често се събирахме тук и винаги сме си прекарвали страхотно. Никой не е очаквал подобно нещо да се случи.

Полистиренът е забранен за употреба на обществени места във Франция. Същият материал за шумоизолиране пламна при пожара в клуб "Колектив" в Букурещ в края на миналата година, когато загинаха 27 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатно пиано за всеки в Търговище
Безплатно пиано за всеки в Търговище
Боинг се изгуби за кратко от радарите заради технически проблем
Боинг се изгуби за кратко от радарите заради технически проблем