С настъпването на грипа и тази година всеки от нас има поне един болен близък човек. Данните показват, че през миналата седмица заразяването се е увеличило значително. Една трета от областите в България са в грипна епидемия или изцяло, или в отделни градове, обявиха от здравното министерство. Най-много са болните деца между 5 и 14 години.

В 6 области на страната - София-град, Бургас, Велико Търново, Кърджали, Хасково и Монтана е обявена грипна епидемия, в други 5 - тя е само в отделни градове от областта. Днес е преустановен учебният процес в над 600 училища в страната.

Най-дълго ще почиват учениците в София-град, София-област, областите Благоевград, Ямбол, Перник и Пловдив, където грипната ще се слее с междусрочната ваканция. Така реално учебните занятия ще започнат на 6 февруари.

Грипната ваканция ще продължи в област Кърджали до 2 февруари.

До 31 януари класните стаи ще останат празни в област Габрово както и в 7 училища в Ловешко.

Само до сряда ще продължи грипната ваканция в Монтана и 6 училища в обаст Велико Търново. В област Кюстендил грипната ваканция приключва днес.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: В правомощията на педагогическия съвет е да вземе решение, което да позволи за оформянето на срочните оценки да се случи и след официалното приключване на първия учебен срок, когато има уважителни, основно здравословни причини за това, а в случая грипната ваканция е точно такава предпоставка.

Къде са съсредоточени усилията на нашите вирусолози?

Заплахата за Европа за "внос" на коронавирус е на средно ниво. Усилията и контролът са на всички нива. На Летище София се следят основно пристигащите от Москва, Истанбул, Лондон, Париж и Рим - точно това са точките, където се прекачват пътуващите от Китай.

доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Няма досега случай - някой пътувал със самолет с болен да се е разболял. Няма случай някой, който е работил заедно с някого в офиса да се е разболял. Има случаи на хора, гледали болни вкъщи - много близък контакт, ежедневен, 24-часов, интензивен, с обслужване, с допир на човешки течности и т.н.

Апаратурата, с която в Азия откриха вируса я има и у нас. За наличие на вируса ще се изследват само материали на тежко болни, изпратени от лекар. Има организация рискови пациенти да бъдат изолирани при необходимост в инфекциозна болница в специално разкрит кабинет. Епидемичните мерки за коронавируса са същите като за грип - маски, хигиенни кърпички и спирт като дезинфектант.