COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

13 партиди със заразени яйца са открити и във Франция

Случаят със заразените яйца засегна и Франция. Тринайсет партиди са били доставени през юли в страната. Яйцата са били внесени от холандия и са отишли в две предприятия за производство на продукти на яйчна основа.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:47, 08.08.2017
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Яйца, заразени с инсектицида фипронил, са били внесени във Франция между 11 и 26 юли от Холандия. Това съобщи френското министерство на земеделието, което е започнало разследване дали опасните продукти са попаднали в търговската мрежа. Засега е ясно, че те са доставени в две предприятия, произвеждащи продукти на яйчена основа.

Франция е била уведомена още в събота и неделя от Европейската комисия, че заразените партиди са били доставени , уточни министерството в комюнике. Всички производители и дистрибутори са информирани. Правят се проверки по цялата верига на доставки. Министерството е решило, освен анализа на риска на Европейската агенция за безопасност на храните, да поиска такъв и от Националната служба за санитарна безопасност на храните.

Според властите наличието на следи от фипронил не представлява риск, но само анализите ще покажат дали е така. Веществото в големи количества се смята за умерено токсично от Световната здравна организация. То е забранено в животновъдството.

По-рано Еврокомисията уведоми службите за безопасност на храните на Великобритания, Франция, Швеция и Швейцария като предпазна мярка, че яйца, заразени с инсектицид, може да са влезли на тяхна територия. През почивните дни Германия и Холандия са известили за случая европейската система за бързо предупреждение за безопасност на храните. Тече разследване как инсектицидът е влязъл в досег с кокошките носачки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Вижте частичното лунно затъмнение от различни точки на света (СНИМКИ/ВИДЕО)
Вижте частичното лунно затъмнение от различни точки на света (СНИМКИ/ВИДЕО)
Отново оранжев код за опасно горещо време в цялата страна
Отново оранжев код за опасно горещо време в цялата страна