НОВИНИ

130 години от рождението на скулптора Кирил Шиваров

По повод 130-годишнина от рождението на скулптора Кирил Шиваров, във Варна започват поредица от събития и срещи. Началото беше поставено с представянето на първото у нас изкуствоведско изследване върху неговото творчество - монографията „Кирил Шиваров – скулптора“. В Градската художествена галерия беше открита и изложба, която представя богатото му творческо наследство.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Петя Иванова,Георги Христов
20:10, 06.07.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Монографията и изложбата, посветени на Кирил Шиваров, са плод на многогодишния изследователски труд на изкуствоведа Румяна Иванова.

Румяна Иванова – изкуствовед: „Приживе Шиваров е търсен, ценен, уважаван автор, към него са се обръщали за най-значимите творчески задачи. Но след неговата смърт той бързо потъва във забрава, срещу името му в българското изкуствознание остава една бяла страница.

Скулпторът Кирил Шиваров е бил новатор за своето време. Той допринася за европейския вид на архитектурата не само във Варна, но и на много места в страната. Създава монументалните скулптори върху фасадата на Морското казино и на Икономическия университет във Варна, който печели приза „Сграда на годината“ през 2015 година. Това е само малко част от неговото творчество.

Румяна Иванова: „Портретните скулптурни колоси на братята Георгиеви, които фланкират входа на Софийския университет, увеличението на лъвските фигури на Паметника на свободата на връх Шипка, на Паметника на Незнайния воин в София.“

Делото на Шиваров, представяно във фотоси, може да бъде разгледано и в Градската художествена галерия. Над 50 експозиционни табла допълват изследваното в монографията за скулптора. Изложбата ще остане подредена в галерията до 19 юли.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: С промените в Закона за отбраната се размахва пръст към президента
Нинова: С промените в Закона за отбраната се размахва пръст към президента
Проф. Бойко Рангелов: Без безпокойство след земетресенията в Македония
Проф. Бойко Рангелов: Без безпокойство след земетресенията в Македония