НОВИНИ

135 години Борисова градина

Тази година най-големият и най-стар парк в столицата - Борисовата градина - навършва 135 години. По този повод през следващите месеци Столична община предвижда различни инициативи за посетителите й. Несъмнено Борисовата градина е едно от най-обичаните места в столицата. Някои хора идват тук, за да спортуват, други на разходка, трети да почетат любима книга - всички те обаче са водени от любовта си към приятните места за отдих.

Цанка Николова
от Цанка Николова
08:46, 15.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Идеите за развлечение в парка се увеличават и благодарение на Столична община. По повод годишнината на парка посетителите в Борисовата градина още днес ще могат да се повозят на автентичен файтон от началото на 20 век. Предвижда се и облагородяване на парка с къщички за птици и възстановяване на елементи от парка в автентичния им вид.

Най-старият парк в столицата „Княз - Борисовата градина" съществува от 1882 г. Първоначално на това място е имало разсадник за производство на декоративни дървета и храсти. Тогава е засаден и първият дъб в парка, който може да се види и до днес - до централната алея откъм езерото Ариана.


;

Днес по-голямата част от парка е гора с дървета на средна възраст от 110 години. От 1895г. в чест на пресетолонаследника княз Борис паркът вече носи името „Княз-Борисовата градина".

Освен любимото за всички „Езеро с лилии", тук се намират и много бюст-паметници на видни българи, сред които Иван Вазов, Васил Левски, Христо Ботев, Георги Раковски. Всяка зима вече повече от 100 години езерото „Ариана" пък се превръща в най-голямата пързалка на открито.

В Борисовата градинаима забавление за малки и големи - детски кътове, летни естради, тенискортове и конна база. Паркът е дом и на различни видове птици, а дружелюбната европейска катерица с пухкава опашка е един от най-интересните обитатели.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се валежи и гръмотевици в Западна България
Очакват се валежи и гръмотевици в Западна България
Безплатни прегледи на автомобили в Благоевград
Безплатни прегледи на автомобили в Благоевград