НОВИНИ

1,4 млн. лева са необходими за укрепване на свлачището в родопското село Плетена

Проливните дъждове активизираха свлачище в родопското село Плетена. Заради движението на земните маси, къщите в района продължават да се напукват и застрашават живота на хората. Един милион и 400 000 лева са необходими за укрепване на опасния участък. И Огромното срутище край Смолян още не е затихнало и е опасно. От 4 до 6 месеца, според експерти, ще отнеме възстановяването на стария път между Смолян и Мадан. Изграждането на обходния път през село Влахово скоро трябва да приключи, увериха от Пътната агенция.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Екип на "По света и у нас"
18:09, 20.03.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Дъждът в Плетена не е спирал вече четвърти ден. Водата е подкопала основите на някои улици в селото. Под пътната настилка вече са се отворили процепи по два метра, които могат да предизвикат пропадане на асфалта. Всеки ден по тези улици минават около 200 деца, за да стигнат до детската градина и училището.

Руска Къдрева: Страхът е голям, стрес, постоянно съм с успокоителни, безсъние, сънища, кошмари. Всяка сутрин, всяка вечер мозъкът е ангажиран с тази ситуация, която е страшна гледка за всеки.

Къщите на две семейства се намират в непосредствена близост до свлачището. Хората обаче отказват да се евакуират, въпреки че има издадена заповед от кмета на община Сатовча.

Руси Къдрев: Имало е моменти, когато ходим у съседите при обилни дъждове. Иначе по принцип имаме заповед за евакуация, но реално цялото имущество не можем да го оставим така без надзор и предпочитаме тук да си нощуваме. През деня сме навън. Ние сме пенсионери. Имаме си малко земеделие.

В района на стария път между Смолян и Мадан опасността от свличане на нова скална маса също остава голяма. Експертите очакват скоро да започне процес на затихване на срутището, което е с големина 35 декара. Изграждането на обходния път през село Влахово скоро трябва да приключи.

инж. Дончо Атанасов, член УС на АПИ: Надявам се в рамките на другата седмица да асфалтираме пътя, да го обезопасим с мантинели, с одводняване и да бъде нормален път за минаване на бусове и на леко движение.

От областната управа уверяват, че за хората ще бъде осигурен допълнителен обществен транспорт, който ще се движи по новото трасе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радев в Израел: България ще продължи да полага усилия за мира в Близкия Изток
Радев в Израел: България ще продължи да полага усилия за мира в Близкия Изток
Поръчка за 4 млн. лева скара шефовете в БДЖ
Поръчка за 4 млн. лева скара шефовете в БДЖ