НОВИНИ

14 служители на Централния софийски затвор са предложени за наказание

Правосъдното министерство не знае как е внесено оръжието на беглеца Владимир Пелов, стана ясно от проверката по случая. 12 надзиратели и двама от ръководителите на Централния софийски затвор са предложени за наказание. Дали ще се стигне до уволнения заради дръзкото бягство на двамата рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев ще се разбере до два месеца.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:57, 13.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Разследващата комисия е установила серия от грешки от страна на надзирателите.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Проверката е установила редица нарушения по надзорно-охранителния режим от страна на длъжностни лица. Най-вече неизвършване на личен обиск и претърсване на багаж.

Разследването обаче не може да даде категоричен отговор на въпроса как е внесено оръжието в затвора.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: Едно от тези предположения е, че може би е внесено и с хляба.

Не е ясно и дали вътрешен човек е помогнал при бягството. В доклада се посочва, че надзирателите са подценили Пелов и Колев, тъй като е имало информация за рисковия профил на двамата рецидивисти. Психолози ги описват като - хитри, комбинативни и опасни. Стана ясно още и каква е била реакцията на дежурната смяна в първите минути на бягството.

Ивайло Йорданов, началник на сектор „Охрана и сигурност в затворите“: Имаме някои от служителите, които определено в ситуацията са се изплашили. В случая е нормално с насочени оръжие в главата на служител. Имаме късмет, че нямаме ранен или пострадал по-тежко служител.
;

Установен е опит за задържане и реакция от страна на надзирателите, но тя не е била достатъчна.

Ивайло Йорданов, началник на сектор „Охрана и сигурност в затворите“: Моментът, в който един от служителите е бил заплашен с насоченото оръжие имаме още един служител, който е в близост до него. От него нямаме никаква реакция, срещу него няма насочено оръжие.

Докладът отправя 12 препоръки за повишаване на мерките за сигурност в затвора. Едно от предложенията е да се затегне контролът в помещенията за предаване на вещи на затворниците.

проф. Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието: През вратите на нашите затвори тече един много широководен поток от вещи.

Надзирателите ще продължат да изпълняват задълженията си до окончателното решение дали ще бъдат наказани, тъй като не достигат хора в затвора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на кмета на Сопот Деян Дойнов
БСП поиска оставката на кмета на Сопот Деян Дойнов
Бяха обсъдени спорните моменти в наредбата за ТЕЛК
Бяха обсъдени спорните моменти в наредбата за ТЕЛК